Stranačke aktivnosti     | 10.02.2020. 10:38 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Magazinović i Šekerinska: Članstvo u NATO-u garant sigurnosti regije 

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora i šef kluba poslanika SDP BiH susreo se u Skoplju sa Radmilom Šekerinskom, potpredsjednicom Vlade i ministricom odbrane Republike Sjeverne Makedonije. 

Šekirinska je upoznala Magazinovića sa posljednjim dešavanjima u vezi sa članstvom Republike Sjeverne Makedonije u NATO savezu, te posebno sa očekivanjima da će u skoro vrijeme i Španija kao posljednja država, ratifikovati sporazum, čime će Sjeverna Makedonija postati 30-ta članica NATO saveza. U Sjevernoj Makedoniji vlada koncenzus najvažnijih političkih stranaka oko ulaska zemlje u NATO, te nepodijeljeno mišljenje da to znači jačanje nacionalne bezbjednosti, jačanje bezbjednosti regiona, učešće u donošenju najvažnijih odluka unutar saveza na ravnopravnoj osnovi, dodatna sigurnost za one koji investiraju u ovu državu... 

Sagovornici su se složili u ocjeni da je članstvo zemalja regije u NATO-u garant sigurnosti ovog dijela Evrope, zbog čega su istakli nadu da će NATO put Bosne i Hercegovine biti ubrzan u vremenu koje slijedi kako bi se i Bosna i Hercegovina pridružila NATO savezu. 

Pored toga, Šekerinska i Magazinović su razmijenili mišljenja o ukupnim političkim prilikama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sjevernoj Makedoniji, posebno u kontekstu izbora koji će se održati u aprilu ove godine. 

U toku boravka u Skoplju Magazinović je imao susrete i sa predsjednikom SDSM Zoranom Zaevom, premijerom Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, ministrom Edmondom Ademijem, poslanicima u evropskom parlamentu iz socijaldemokratske grupe, kao i predstavnicima međunarodnih fondacija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'