Svijet     | 10.02.2020. 08:31 |

Radnici u Kini danas se vraćaju na posao, Vlada smanjila ograničenja

FENA Alma Zukanović

PEKING, 10. februara (FENA) - Radnici u Kini se u ponedjeljak počinju vraćati na posao, jer je Vlada smanjila ograničenja tokom epidemije koronavirusa od koje je umrlo više od 900 ljudi, javlja Reuters.

Najveća smrtnost od virusa u jednom danu zabilježena je jučer, kada je umrlo 97 osoba. Broj smrti od epidemije koronavirusa nadmašio je globalnu epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002./2003.

Tim stručnjaka predvođeni Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) danas će posjetiti Peking kako bi pomogli u procjeni epidemije.

Epidemija je uzrokovala velike probleme u Kini. Neki gradovi postali su 'virtuelni gradovi-duhovi', a Komunistička partija naredila je blokadu gradova, otkazivanje letova i zatvaranje tvornica i škola.

Vlasti su dale još 10 dodatnih dana za novogodišnje praznike koji su trebali završiti krajem januara. Iako se danas trebaju vratiti na posao, mnogi radnici će posao obavljati od kuće.

Virus se također proširio na najmanje 27 zemalja i teritorija, prema podacima Reutersa koji se temelje na službenim izvještajima, zarazivši više od 330 ljudi.

Zabilježena su dva smrtna slučaja izvan kontinentalne Kine, obojica su bili kineski državljani, jedan u Hong Kongu, a drugi na Filipinima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!