Svijet     | 08.02.2020. 15:49 |

Prijevremeni parlamentarni izbori sutra u Azerbejdžanu

FENA Hana Imamović

BAKU, 8. februara (FENA) - Predsjedavajući Centralne izbore komisije (CIK) Azerbejdžana Mazahir Panahov kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Bakuu da će 5.329.460 birača imati pravo glasa na sutrašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji, javlja novinarka Fene.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izdao je naredbu o raspuštanju parlamenta 5. decembra prošle godine, a parlament je to gotovo jednoglasno zatražio od njega nakon što je premijer podnio ostavku.

Oko 1.314 parlamentarnih kandidata učestvuje na vanrednim parlamentarnim izborima u Azerbejdžanu, dok se za učestvovanje na parlamentarnim izborima prijavila ukupno 2.431 osoba.

Stranka koja ima najveći broj kandidata na izborima za parlament u Azerbejdžanu je Nova stranka Azerbejdžana (NAP), potvrdio je Panahov, dodajući da su 122 kandidata te stranke.

Stranka Musavat (ravnopravnost) ima 23 parlamentarna kandidata, stranka Umid (nada) - 19 kandidata, Stranka azerbejdžanskog narodnog fronta - 13 kandidata, a Ujedinjena azerbejdžanska stranka - 12 kandidata.

Za prijevremene izbore akreditirano gotovo 90.000 lokalnih promatrača, a Panahov je napomenuo da je broj međunarodnih promatrača koji su prošli akreditaciju 883. Oni predstavljaju 59 međunarodnih organizacija iz 58 država te predsjedavajući naglašava da je cilj osigurati prije svega transparentnost izbornog procesa.

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji čine delegatkinja Doma naroda Lidija Bradara (HDZ) i poslanik Predstavničkog doma Predrag Kožul (HDZ), također su u misiji posmatranja prijevremenih izbora za Parlament Republike Azerbejdžan.

Bradara i Kožul, koji u Baku putuju na poziv Parlamenta Republike Azerbajdžan, obići će nekoliko glasačkih mjesta, pratiti glasanje, te dati ocjenu o procesu prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Oko 6.200 ljudi prvi će imati pravo glasa u Azerbejdžanu, a predsjedavajući CIK-a kaže da najstarija glasačica ima 126 godina, ime joj je Allahverdiyeva Samargand, a najstariji muški birač je Ahmadov Shahverdi koji ima 108 godina. Otprilike 99 birača navršit će 18 godina na dan glasanja.

Gotovo 200 stranih novinara iz 132 medija akreditirano je za praćenje izbora.

Izborna kampanja počela je 17. januara, a danas je na snazi predizborna šutnja.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Mostaru dobra izlaznost prvog dana glasanja za Hrvatski sabor

Puhovski: U srijedu navečer ni približno se neće znati konačni rezultat

Hrvatska: Ponedjeljak je zadnji dan promidžbe za parlamentarne izbore

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana