Bosna i Hercegovina     | 08.02.2020. 13:46 |

Zbog zagađenja zraka epizoda 'Pripravnost' u svim zonama KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je danas ponovno epizodu "Pripravnost" za sve zone Kantona Sarajevo, zbog naglog porasta izmjerenih vrijednosti zagađujućih materija u zraku. 

Rezultati mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na svim stanicama pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10 koje variraju od umjerenih do izuzetno visokih, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Podsjećaju da se u okviru epizode "Pripravnost" provodi i nekoliko mjera. U zoni A - u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana je kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a. U svim zonama intenzivira se čišćenje i pranje cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom. Pojačava se inspekcijski nadzor nad gradilištima. Smanjenjuje se temperatura za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih osoba koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti. Maksimalno se povećava kapacitet sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš.

Pozivaju se pravne osobe da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica. 

Upozorava se stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, te ističe kako je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.

Naglašava se da u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja mogu se prijaviti na eko-telefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121. Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila. 

Uzimajući u obzir činjenicu da se u narednim danima očekuje variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku, uz povremene visoke vrijednosti, iz Zavoda za javno zdravstvo KS upozoravaju stanovništvo da izbjegava boravak na otvorenom. Naglašavaju da izmjerene vrijednosti prisutnih polutanata mogu dovesti do respiratornih smetnji, ozbiljno ugroziti zdravlje rizičnim grupama, kao što su starija populacija, mala djeca i trudnice te pogoršati stanje hroničnim plućnim i srčanim bolesnicima. Također i zdravim osobama ne preporučuju dugotrajna naprezanja, rekreativne i druge jače fizičke aktivnosti na otvorenom u gradskoj zoni. 

Preporučuje se svima je da se prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija putem sredstava informisanja i internet stranice http://kvalitetzraka.ba/ te postupaju u skladu sa stručnim preporukama. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom