Svijet     | 07.02.2020. 10:46 |

Turković u Washingtonu: Neprihvaćanje drugačijih može imati stravične posljedice

FENA Saopćenje

WASHINGTON/SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković  je na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Mikea Pompea, prisustvovala  radnoj večeri povodom uspostave Alijanse za slobodu vjera.

Alijansa treba da predstavlja  mrežu zemalja  koje su posvećene  zaštiti sloboda vjerovanja širom svijeta.  Osnutak alijanse je vođena idejom da treba više raditi na zaštiti sloboda vjerovanja manjinskih grupa, borbi protiv diskriminacije i  sudskih procesa koje u osnovi imaju  negiranje slobode vjerovanja.

Alijansa ima za cilj borbu za slobodu vjerovanja svih vjerskih ubjeđenja, koja zadržava pravo pojedinaca da ne vjeruju, da promjene način vjerovanja ili da manifestiraju vjerovanje bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, pravo na  obavljanje molitve, slijeđenje ili prakticiranje iste.

Ministrica Turković je u svome izlaganju istakla da  Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava slobodu i prakticiranje vjerskih opredjeljenja.

Naglasila je da ovogodišnja 25. komemoracija genocida u Srebrenici,  podsjeća kako krive percepcije i neprihvaćanje drugih i drugačijih mogu da imaju stravične posljedice.

Ministrica Turković je ukazala na potrebu promoviranja obrazovnih standarda koji bi već od malena djecu učili da su svi ljudi jednaki, sa istim pravima, te sa  tolerantnošću jednih prema drugima. Nadalje je  kazala da je neophodna važnost  promoviranja  jednakosti  u obrazovnim sistemima kako  bi se garantovalo pravo različitosti u pluralističkom društvu.

Na putu za Wahsington ministrica Turković se u Berlinu  sastala s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Heikom Maasom, i s ministrom vanjskih poslova Francuske  Jean-Yves Le Drianom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Republikanci pozivaju na glasanje o pomoći Ukrajini nakon upozorenja o 'ruskoj propagandi'

Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Turković i Fajon - Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana