Regija     | 06.02.2020. 18:05 |

Slovenija: Dilema 'novi izbori ili političko preslagivanje' i dalje otvorena

FENA Agencije

LJUBLJANA, 6. veljače (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor u četvrtak je završio trodnevne konzultacije s parlamentarnim strankama o mogućnostima prevladavanja političke krize, no dilema oko toga treba li država ići na prijevremene izbore ili bez izbora pokušati formirati neku novu vladu i dalje ostaje otvorena.

Iz Pahorova ureda priopćeno je da će Pahor idući tjedan vjerojatno sazvati i drugi krug razgovora s predsjednicima svih zastupničkih klubova kako bi na osnovi njihovih "konačnih stajališta" zaključio hoće li predložiti mandatara za sastav nove vlade ili ne.

Nakon iznenađujuće prošlotjedne ostavke premijera Marjana Šareca i njegove vlade, koja sada obavlja tekuće poslove, Pahor po ustavu ima 30-odnevni rok da tu dilemu riješi.

Rok istječe 28. veljače, a do tada temeljem konzultacija sa strankama može predložiti kandidata za premijera nove vlade, ukoliko ocijeni da taj kandidat prilikom glasovanja u parlamentu može dobiti natpolovičnu većinu.

Kako navode mediji, stvari će biti jasnije nakon što u petak potencijalni takav kandidat, predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, održi razgovore sa strankama koje bi bile voljne ući u novu koaliciju desnice i centra.

Kandidatkinje za takvu koaliciju su, uz Janšinu stranku, još i kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), te Stranka modernog centra (SMC), ali su one pred pregovore navele da su otvorene i spremne za obje opcije izlaska iz političkog vakuuma, odnosno za novu prijelaznu vladu, ali i za prijevremene izbore, najvjerojatnije u drugoj polovici travnja, prenosi Hina.

Prema ocjenama analitičara, za Janšu kao mogućeg sastavljača nove vlade najbitnije je da u tu koaliciju privuče Stranku modernog centra (SMC), koja u 90-članskom parlamentu ima 10 mandata, ali bi na prijevremenim izborima riskirala znatno lošiji rezultat.

Prema nekim informacijama, stranka SMC koju je osnovao bivši premijer Miro Cerar, a sada je vodi ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, nije jedinstvena u ocjeni kako bi se na birače odrazilo njeno povezivanje s desnicom, a koaliciji s Janšom skloniji je Počivalšek nego zastupnici bliži Ceraru.

Prema novoj anketi koju je u četvrtak objavilo ljubljansko "Delo", na mogućim prijevremenim izborima Janšina stranka mogla bi osvojiti 18,2 posto glasova, a stranka aktualnog premijera u ostavci Šareca 16,3 posto, dok bi Socijalni demokrati (SD) i Ljevica osvojili znatno manje, svaki po približno 7,9 posto glasova.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana