Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 08:44 |

Lovrinović: Nova metodologija pokazuje da će proces proširenja biti nastavljen

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Evropska komisija usvojila je prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju, prema kojoj cijeli proces treba biti kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji te više vođen politički, ali predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ) podsjeća da je to još uvijek dokument u nacrtu.

Kako je za Fenu kazao, taj dokument još uvijek nije detaljno analizirao, ali ono što je za sada poznato je da je pozitivna strana to što je sada očito da će proces proširenja biti nastavljen i da su otklonjeni strahovi kako će taj proces biti zaustavljen.

- Sigurno je da će se inzistirati na kredibilnosti, vjerodostojnosti i operativnoj spremnosti provedbe reformi, ali članstvo u Evropskoj uniji svi želimo - podvukao je Lovrinović.

Nova metodologija zasniva se na šest klastera: osnove (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i vanjski odnosi.

Komisija je, između ostaloga, predložila i bolje mehanizme za podsticanje država da napreduju s reformskim naporima, kao i sankcioniranje država ukoliko dođe do "bilo kakve ozbiljne ili dugotrajne stagnacije ili čak nazadovanja".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lovrinović se zahvalio ambasadoru Slovačke Republike u BiH na predanom radu 

Ȍzoğuz: Nadam se da će oktobarski izbori donijeti napredak BiH

Lovrinović: Plate funkcionera i državnih službenika treba razdvojiti zakonom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana