Bosna i Hercegovina     | 08.02.2020. 12:26 |

Dilberović: Metodologija EK doprinijet će novom zamahu u procesu pristupanja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Četiri principa na kojima se temelji novi prijedlog Evropske komisije uključuju manje-više sve dosadašnje ključne elemente procesa koji su dodatno ojačani i razrađeni te je direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović izrazio nadu da će to doprinijeti novom zamahu u procesu pristupanja država zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Piše: Hana Imamović

- EU i njezine države članice i ranije su postavljale pravila članstva u klubu, a države koje žele pristupiti u njega ta pravila moraju poštovati. Ovo pravilo važi i za BiH, te kad se na nivou EU odluči o novim "pravilima igre" BiH će morati "igrati" u skladu s njima - kazao je u razgovoru za Fenu Dilberović.

Evropska komisija usvojila je prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju, prema kojoj cijeli proces treba biti kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji te više vođen politički.

Ipak Dilberović naglašava da kako će primjena unaprijeđenog procesa pristupanja izgledati, kakve će efekte imati i koliko će poticajna biti za države u procesu moći će se ocijeniti tek kad se primjeni i u praksi.

Na pitanje da li bi takav novi pristup mogao značiti rigoroznije uvjete za pristupanje, Dilberović je kazao da se to neće dogoditi jer su kriteriji za članstvo u EU utvrđeni Ugovorom o Evropskoj uniji i u takozvanim kriterijima iz Kopenhagena i Madrida i te kriterije moraju ispuniti sve države koje žele postati članicama Evropske unije.

Govoreći o sankcijama koje su novim prijedlogom predviđene, poput zaustavljanje pregovara u određenim oblastima, ili u najozbiljnijim slučajevima obustave pregovora, Dilberović naglašava da u okviru principa predvidljivost procesa Evropska komisija u svom prijedlogu govori o "reverzibilnosti" i mogućnost zaustavljanja kretanja države ka narednoj fazi procesa.

Ipak, podsjeća da su Evropska komisija i države članice i do sada imale na raspolaganju slične mehanizme kao što je na primjer mogućnost da se jednom zatvoreno poglavlje može ponovno otvoriti ako se ustanovi da država ne izvršava neku preuzetu obvezu.

- Također, u okviru ovog principa Komisija govori da će državama osigurati jasnost onoga što Unija od njih očekuje u različitim fazama procesa i opipljive poticaje za urađeni posao - pojasnio je.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Dilberović smatra da sva pažnja u ovom trenutku treba biti usmjerena na ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja i Analitičkog izvještaja, posebno u dijelu političkog kriterija, jer to je minimum koji je EU u Mišljenju Evropske komisije odredila za otvaranje pregovora o pristupanju.

- Ono što je za BiH ključno u postojećem okviru pristupanja i u svjetlu prijedloga nove metodologije je da postigne i pokaže konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja i kratkoročnih prioriteta iz Analitičkog izvještaja, koje je Vijeće za opće poslove EU krajem prošle godine potvrdilo - dodao je.

Posebno je važno, napominje, iskoristiti vrijeme i priliku do proljeća 2020. godine kada će Evropska komisija objaviti novi paket proširenja čiji će sastavni dio biti i redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini.

- U tom izvještaju Komisija će dati ocjenu urađenog u BiH i za to eventualno vezane preporuke o narednim koracima u procesu pristupanja u EU - zaključio je direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović u razgovoru za Fenu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ) je u izjavi za Fenu istakao da je pozitivna strana to što je sada očito da će proces proširenja biti nastavljen i da su otklonjeni strahovi kako će taj proces biti zaustavljen.

- Sigurno je da će se inzistirati na kredibilnosti, vjerodostojnosti i operativnoj spremnosti provedbe reformi, ali članstvo u Evropskoj uniji svi želimo - podvukao je Lovrinović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na pres-konferenciji nakon posljednje sjednice Vijeća ministara BiH kazao da je "naše opredjeljenje da radimo nezaustavljivo kada je u pitanju jasno definisani spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine, a to je članstvo BiH u Evropskoj uniji”. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vijeće ministara BiH počelo raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a sada i u kontekstu prijedloga nove metodologije, kazao je da su na radno-konsultativnom dijelu sjednice Vijeća ministara BiH govorili o tim pitanjima.

Nova metodologija zasniva se na šest klastera: osnove (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i vanjski odnosi.

Komisija je, između ostaloga, predložila i bolje mehanizme za podsticanje država da napreduju s reformskim naporima, kao i sankcioniranje država ukoliko dođe do "bilo kakve ozbiljne ili dugotrajne stagnacije ili čak nazadovanja".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dilberović: Proces evropskih integracija nema alternativu (VIDEO)

Video materijal sa sastanka gradonačelnika Markotića i ravnatelja Direkcije za europske integracije

Dilberović: Dobijanje statusa kandidata bio bi veliki poticaj za cijelo bh. društvo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo