Svijet     | 06.02.2020. 14:52 |

Svjetske cijene hrane rastu četvrtu godinu zaredom

FENA Saopćenje

RIM, 6. februara (FENA) - Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku 182,5 bodova tokom  januara, što predstavlja porast od otprilike 0,7 posto u odnosu na decembar i 11,3 posto je veći u odnosu na januar 2019., navodi se u izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Biljna ulja, šećer i brašno računaju se kao glavne stavke indeksa kojim se prate mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, saopćeno je iz FAO-a.

FAO-ov indeks cijena povrća povećao se za sedam posto u januaru, što je najveće povećanje u posljednje tri godine. Cijene ulja palme, soje, suncokreta i uljane repice također su porasle. Cijene su počele veoma blago opadati u drugoj polovini januara, odražavajući nesigurnosti na tržištima, potencijalni utjecaj nedavnog izbijanja koronavirusa i trgovačkih tenzija između Indije i Malezije.

Indeks cijena šećera porastao je za 5,5 posto, potaknut očekivanjima o znatno nižoj proizvodnji šećera u nekoliko glavnih zemalja proizvođača. Povećanje je ublaženo kontinuiranim slabljenjem brazilske valute i nedavnim padom cijena sirove nafte, što utiče na potražnju šećerne trske za proizvodnju etanola.

Indeks cijena žitarica porastao je 2,9 posto u odnosu na decembar, vođen višim cijenama pšenice, zatim kukuruza i riže, većim dijelom zbog veće potražnje u nekoliko zemalja.

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 0,9 posto, pod utjecajem velike uvozne potražnje za maslacem, sirom i obranim mlijekom u prahu.

U međuvremenu, indeks cijena mesa preokrenuo je 11-mjesečni rast i smanjen je 4,0 posto tokom januara zbog smanjene kupovine iz Kine i Dalekog Istoka, kao i velike izvozne dostupnosti svinjskog i goveđeg mesa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U decembru 2023. cijene hrane u svijetu pale 1,5 posto, godišnji pad 10,1 posto

Globalne cijene prehrambenih proizvoda pale u februaru 11. mjesec zaredom

Cijene hrane na globalnom nivou rekordno visoke u 2022. godini uprkos padu cijena u decembru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom