Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 11:33 |

Tužilaštvo BiH za Mektića i ostale predložilo mjere zabrane

FENA Internet

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, po potvrđivanju optužnice, za određivanje mjera zabrane. 

Mektić je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo BiH, a njome su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, zloupotrebom položaja i ovlasti prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, navedene osobe počinile su krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine. Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 euro.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764,21 KM.

Tužilaštvo je danas predložilo da Sud optuženima odredi mjere zabrane sastajanja sa svjedocima na način da im se zabrani telefonska komunikacija ili putem posrednika sa svjedocima. Zatražena je i zabrana približavanja na 100 metara, kao i zabrana komuniciranja s medijima u odnosu na navedeni predmet, javlja Dnevni avaz.

Tužilaštvo je odustalo od mjera zabrane obavljanja poslovnih aktivnosti prema Agiću jer je odlukom Ministarstva sigurnosti on suspendiran do okončanja postupka.

Za Garapliju su predložene mjere zabrane učešća u svim projektima vezanim za Ministarstvo sigurnosti BiH.

Advokati optuženih osporili su navedene prijedloge kao neosnovane i konfuzne.

Advokatica Mektića Senka Nožica kazala je da je ovo montirana optužnica i da je Mektić kažnjen. Ona je navela da je ovo za šta se on tereti prekršaj, a ne zloupotreba položaja. Ustvrdila je da je Mektića "trebalo staviti na koljena". Po njenim riječima, u ovom postupku nije bilo moguće oštetiti budžet jer je riječ o donatorskim sredstvima.

Tužiteljica Vedrana Mijović odgovorila je na ove navode Nožice kazavši da je riječ o dramatičnom izlaganju, da nema nikakvog montiranog procesa, ni teorija zavjere, zamjena teza, te da su ova donatorska sredstva bila označena za budžet i kao takva morala namjenski biti utrošena.

Optuženi Mektić je u svom izlaganju dodao da su budžetska sredstva samo ona koja su utvrđena Zakonom o budžetu.

- Ako ja moram dokazivati elementarne stvari, onda sam ja u ozbiljnom problemu - rekao je Mektić.

Za optuženog Agića Nožica je kazala da nema osnova za određivanje mjera zabrane, da su konfuzne, a pogotovo dio koji se odnosi na istupanje u javnosti, javlja Dnevni avaz.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo