Svijet     | 05.02.2020. 15:32 |

Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN- a kritikuje Trumpov bliskoistočni plan

FENA Internet

WASHINGTON, 5. februara (FENA) – Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je cirkulirao u utorak navečer osuđuje izraelski plan aneksije jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kritikujući indirektno proizraelski mirovni prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nacrt teksta, koji su proslijedile članice Vijeća Tunis i Indonezija, očigledno će naići na američki veto, ali ukazuje kritički stav nekih članica prema Trumpovom planu koji je pompezno objavio prošle sedmice.

Diplomati tvrde da će pregovori o tekstu najvjerovatnije početi u drugom djelu ove sedmice. Očekuje se da se palestinski predsjednik Mahmod Abbas obrati Vijeću povodom plana naredne sedmice, što bi se moglo podudariti s glasanjem o nacrtu rezolucije.

Rezolucija „naglašava nelegalnost aneksije bilo kog dijela“ okupiranih palestinskih tetritorija i „osuđuje nedavne izjave koje pozivaju na izraelsku aneksiju“ tih teritorija, sudeći po nacrtu teksta u čiji je uvid došao Reuters.

Trumpov plan, proizvod trogodišnjih napora njegovog visokog savjetnika Jareda Kuhnera, priznaje izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima i zahtijeva od Palestinaca da ispune krajnje zahtjevan niz uslova koji bi im omogućili da dobiju državu, s prijestonicom na Zapadnoj obali u selu istočno od Jerusalema.

Kusher bi trebao izvjestiti članice Vijeća sigurnosti o planu u četvrtak.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Rusija i Kina tvrde da američki nacrt rezolucije omogućuje izraelski napad na Rafah

Rusija i Kina uložile veto na američki nacrt rezolucije o hitnom prekidu vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo