Stranačke aktivnosti     | 04.02.2020. 15:50 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak učestvuje na redovnom sastanku Političke skupštine Evropske narodne partije (EPP), koji se održava 3. i 4. februara u Evropskom parlamentu u Briselu.

„Na sastanku je, između ostalog, donesena odluka da se sljedeći sastanak lidera partija članica Evropske narodne partije održi 6. maja u Zagrebu za vrijeme Samita EU - Zapadni Balkan, čime je EPP još jednom potvrdila svoju opredjeljenost i posvećenost procesu proširenja i nastavku integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU“, rekao je Crnadak.

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se nada da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU zajedno sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u maju ove godine, Crnadak je rekao da bi visoki funkcioneri, pogotovo oni u čijoj je nadležnosti vanjska politika, trebali poznavati elementarne činjenice:

„Albanija je zvanično zemlja kandidat za članstvo u EU od 2014. godine, a za Sjevernu Makedoniju ova odluka je donesena još 2005. godine. Ovakvo neznanje i, blago rečeno, lapsusi negativno utiču na ugled i međunarodni imidž Republike Srpske i BiH“, rekao je Crnadak.

On je podvukao da se PDP zalaže za što brže ispunjavanje preporuka EU za BiH, posebno u dijelu vladavine prava, obezbjeđivanja poštenih izbora i borbe protiv korupcije, kako bi se u najkraćem roku donijela odluka o statusu kandidata.

Takođe, PDP podržava napredak i drugih zemalja iz regiona i nadamo se da će Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU.

 

 


Informativna služba Partije demokratskog progresa

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo