Regija     | 04.02.2020. 15:04 |

Pahor počeo sastanke sa strankama o rješenju krize nakon pada vlade

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 4. veljače (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je počeo razgovore s parlamentarnim strankama o tome kako okončati političku krizu nastalu prošlotjednom ostavkom premijera Marjana Šareca, čime je prestao i puni mandat njegove vlade.

 Pahorovi razgovori s predsjednicima zastupničkih klubova 10 političkih stranaka potrajat će do srijede.

 U međuvremenu se odvijaju kontakti stranačkih vodstava koji bi trebali dati odgovor na pitanje hoće li uspjeti formiranje nove parlamentarne većine i koalicije koja bi istaknula mandatara neke nove vlade ili će Pahor, ako to ne uspije, morati raspisati prijevremene izbore.

 Pahor je u utorak najprije razgovarao s predsjednikom zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Danijelom Krivecom.

 To je stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša, koji se spominje kao mogući mandatar nove prijelazne vlade, budući da je sa 26 zastupnika u sadašnjem sastavu parlamenta, sastavljenog od 90 zastupnika, ta stranka po broju mandata najjača.

 Krivec je nakon razgovora s Pahorom u izjavi za medije kazao da je Janša najbolji mogući kandidat za predsjednika nove vlade i da su sve ostale kombinacije samo špekulativne. Kazao je također da je Janšina stranka svim parlamentarnim strankama uputila poziv na razgovore o tome kako riješiti nastalu političku situaciju, da ostaje otvorena za razgovore sa svima i nikome "ne zatvara vrata". Ti će se razgovori održati u petak, kad će, što se tiče SDS-a, biti jasno kako dalje, dodao je.

 Pahor je ranije rekao da je u neformalnim razgovorima s političkim akterima, nakon neočekivane ostavke premijera Marjana Šareca prošlog ponedjeljka, dobio dojam da su one raspoložene za dijalog o tome kako riješiti nastalu situaciju i da je u tom pogledu optimist.

 Većina stranaka ne isključuje mogućnost da dođe do formiranja nove parlamentarne većine koja će sastaviti prijelaznu vladu, osim Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L), stranaka koje su tu mogućnost unaprijed isključile.

 Osim mogućnosti formiranja nove parlamentarne većine i imenovanja novog mandatara za sastav vlade postoji i mogućnost sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, ako se ne postigne suglasnost o prvom mogućem rješenju, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!