Bosna i Hercegovina     | 04.02.2020. 13:34 |

Šarović: Da li je 'Program reformi' prihvaćen kao ANP pod drugim nazivom?  

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović je na današnjoj sjednici postavio pitanje ministru odbrane BiH u vezi s Program reformi, te je zatražio odgovor u pisanoj formi.

Šarović je kazao da je na stranici NATO pakta nedavno objavljeno da je Bosna i Hercegovina u programu MAP-a, to jest da je aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u i to na osnovu usvojenog programa reforme odbrane BiH.

- Da li to znači da je Program reformi prihvaćen kao ANP, doduše, pod drugim nazivom? Koje su to reforme koje će provoditi Ministarstvo odbrane BiH po ovom pitanju i koliko će one koštati, te da li je tačno da je programom reforme odbrane BiH, Predsjedništvo BiH prihvatilo obavezu knjiženja perspektivne vojne imovine na nivou BiH - pitanja su koja je postavio Šarović.

On je u izjavi novinarima kazao da je knjiženje vojne imovine prva obaveza koja „dolazi za naplatu kada je u pitanju program reforme odbrane“.

- Mislim da je to toliko važno pitanje, prije svega radi nosioca vlasti u Republici Srpskoj i člana Predsjedništva iz RS-a, koji su bili najgovorljiviji, prijetili su sankcijama onima koji pristanu da se knjiži perspektivna vojna imovina iz entitata, u ovom slučaju iz RS-a, na nivo Bosne i Hercegovine. Sad već imamo jedan nevjerovatan obrt u kome su član Predsjedništva iz RS i druga dva člana Predsjedništva BiH potpisali dokument kojim se, kroz reformu odbrane, praktično dozvoljava knjiženje prespektivne vojne imovine u kontinuitetu - naveo je Šarović.

Dodao je da je potpuno jasno da će na dnevni red doći više od 20 lokacija u Republici Srpskoj, među kojima i neki objekti koji se danas koriste i u civilne svrhe.

Šarović smatra da je to za RS „vrlo dramatično pitanje i postavlja se pitanje kredibiliteta onih koji su jučer govorili jedno, sada govore drugo“.

- Mislim da se radi o klasičnoj obmani, rekao bih, promjeni potpuno politike u jednom suprotnom smjeru. To zahtijeva, prije svega, odgovore, ali i odgovornost zašto je sada potpuno promijenjen stav koji je definisan i u politici, stavovima NSRS - kazao je  Šarović.

Podsjetio je da su ključni nosioci vlasti u RS uvjeravali poslanike u NSRS, da „BiH ostaje vojno neutralna, da RS čvrsto stoji iza toga stava, da nema granice NATO-a na Drini sa Srbijom, da RS u sigurnosnom smislu prati Srbiju...“

- Sada vidimo nešto sasvim drugo, potpuno priznanje od tih istih učesnika da je BiH u MAP-u, što znači da je izvršena aktivacija MAP-a i da je BiH u istom statusu kao Sjeverna Makedonija. Sjeverna Makedonija čeka poziv za punopravno članstvo u NATO alijansu, što znači da poziv čeka i BiH - istaknuo je Šarović.

On kaže da će o članstvu ubuduće odlučivati, svojim pozivom, samo NATO savez i „samo je pitanje hoće li to biti ove godine ili će to biti iduće ili neke druge godine“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'