Svijet     | 04.02.2020. 13:05 |

Rusija šalje Lavrova u Venecuelu u znak podrške Maduru

FENA Internet

MOSKVA, 4. februara (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će u petak Venecuelu u znak podrške predsjedniku Nicolasu Maduru, socijalisti kojeg Washington želi svrgnuti s vlasti.

Rusija je pomogla Maduru da prevaziđe političku krizu, jer su Sjedinjene Države uvele sankcije za ovu južnoameričku zemlju, kao i za desetine drugih zemalja, i priznaje opozicionog političara Juana Guaida kao legitimnog privremenog vođu Venezuele.

Moskva je osudila američke sankcije kao nezakonite i štetne, dok je opozicija u Venecueli pozvala Washington da pojača pritisak na Rusiju zbog njene ekonomske, diplomatske i vojne podrške Maduru, prenio je Reuters.

Lavrov, ministar vanjskih poslova od 2004. godine, stići će će u srijedu na Kubu, prije nego što će se u četvrtak uputiti u Meksiko i sljedeći dan u Venecuelu.

Njegovo putovanje uslijedit će nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio četiri bivše sovjetske države - Ukrajinu, Bjelorusiju, Kazahstan i Uzbekistan.

U Venecueli će se Lavrov sastati s Madurom, kao i izvršnom potpredsjednicom Delcy Rodriguez i ministrom vanjskih poslova Jorgeom Arreazom a planiraju proširiti saradnju u energetici, rudarstvu, saobraćaju, poljoprivredi i odbrani, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo