Kultura     | 04.02.2020. 19:59 |

Izložbom slika Sabine Dumpor otvoren ciklus 'Trebao mi je neki novi početak'

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 4. februara (FENA) - "True colors" naziv je prve samostalne izložbe slika mlade mostarske umjetnice Sabine Dumpor koja je otvorena u utorak navečer u Centru za kulturu Mostar u okviru ciklusa "Trebao mi je neki novi početak".

Na izložbi je predstavljeno 27 djela rađenih u tehnici akril na platnu na kojima su prikazani različiti motivi, pejzaži, apstrakcije, Stari most...

- Umjetnost pokreće svijet i sve ovo što radim, radim iz ljubavi. Volim slikanje, pisanje, glumu, čitanje knjiga i sve to kroz nastavu prenosim i na djecu - istakla je autorica, inače profesorica u srednjoj školi.

Slikarstvom se, kaže, bavi od osnovne škole, a svoje znanje učenicima nerijetko prenosi kroz rime.

- I večeras će rima biti iako će možda kiša vani liti. Iako vjetar puše, bit će sretne vaše duše, zato što ste došli da vidite slike moje i da sa vama podijelim ove sve divne boje. I hvala Centru za kulturu što mi je omogućio ovu avanturu - poručila je kroz rime svestrana profesorica i autorica izložbe Sabina Dumpor.

Urednik kulturnog programa mostarskog Centra za kulturu Dario Terzić naglasio je kako je ciklus "Trebao mi je neki novi početak" pilot projekt kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

- Odlučili smo da to bude jedan period u godini, za sada je to februar i mart, i nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti i biti nastavljen i narednih godina - poručio je Terzić.

Sabina Dumpor rođena je u Mostaru 1990. godine. Sudionica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013., Puli 2014. te Blagaju 2015. godine. Dizajnirala je i naslovnice za knjige "Zagrli život", "Pjesme koje nam život znače", "Mili Dueli", "Rustemov ah" i "Međunarodna zbirka poezije" objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.

Članica je udruženja "Kultura snova" iz Zagreba, dobitnica priznanja za izuzetan doprinos radu udruženja "Zagrli život" iz Subotice, a u mostarskim srednjim školama predaje biologiju i mikrobiologiju.

Večerašnja izložba prva je u okviru ciklusa "Trebao mi je neki novi početak", kojim će se mostarskoj likovnoj publici u naredna dva mjeseca po prvi put predstaviti osam zaljubljenika u slikarstvo.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo