Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 17:40 |

Porast broja migranata u Tuzli (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 3. februara (FENA) - Sa ljepšim vremenskim prilikama stigla je nova grupa migranata u Tuzlu, na prostor pored autobuske stanice u Tuzli. Prema nezvaničnim informacija, stiglo ih je više od 50 i to iz Srbije.

- Tokom prošlog mjeseca mi smo opservirali oko 806 migranata. U prošloj sedmici nekih 200. Preko vikenda je, čini mi se, nekih 100 došlo u Tuzlu. Do sada je njihovo kretanje bilo unutar BiH, vjerovatno tražeći sebi što ugodnije mjesto za boravak. Ovo sada, preko vikenda, reklo bi se da ponovo kreće iz Srbije priliv migranata. Ovo su ljudi koji su bili u migracionim centrima u Srbiji - izjavio je sekretar Crvenog križa Tuzla Sead Hasić.

I tako već dvije godine na ovoj adresi. Dolaze i odlaze. Smjenjuju se ali je uvijek prisutan njihov veliki broj. Kada se rezimiraju prethodne dvije godine, u našu zemlju ušlo je oko 58 hiljada ilegalnih migranata. S prvim danima proljeća očekuje se novih šest do osam hiljada. Oni obično borave u šatorima. Uglavnom žele ići u Njemačku, Belgiju, Italiju. Do ovih odredišta zaglavljeni su ovdje, u nehumanim uslovima.

Volonter Senad Pirić ističe da nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore na sve potrebe tih ljudi.

- Ako se nastavi ovaj priliv, a po svoj prilici će se nastaviti, mislim da se ovdje vrlo brzo može dogoditi humanitarna kriza - kazao je.

Uzimajući u obzir ove uslove ali i povećan broj migranata kantonalna Vlada je reagovala. Ministru sigurnosti BiH je prije nekoliko dana upućen poziv za posjetu Tuzlanskome kantonu. Tom prilikom, tražit će se adekvatna rješenja, istakao je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Inače, prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, u Srbiji trenutno boravi između sedam i osam hiljada migranata. Može se očekivati da će veliki broj njih krenuti prema BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/3967/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dcDfX3S0anhApYB6KP8jb1z1G7D39kWZ?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo