Bosna i Hercegovina     | 03.02.2020. 17:23 |

Predsjedništvo BiH će učestvovati na Summitu Inicijative NR Kine i zemalja CIE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Predsjedništvo BiH odlučilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu da će učestvovati na Summitu Inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, te je primilo k znanju Agendu za saradnju Inicijative Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope za period od 2021. do 2025.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antόnija Guterresa za učešće na drugoj UN-ovoj Globalnoj konferenciji o održivom prometu i poziv za učešće na Summitu lidera povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja UN-ovog Globalnog pakta.

Također, Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o prihvatanju Ugovora o finansiranju Koridora Vc - Centralni dio, između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke.

Nadalje, odobreno je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Republike Albanije, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Ministarstva odbrane Crne Gore, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o radu Balkanskih medicinskih snaga.

Na sjednici je donesena Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Aneksa sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na godišnjem zasjedanju Crans Montana Foruma o Africi i saradnji Jug - Jug, koje će biti održano u Maroku od 18. do 21. marta 2020.

Osim toga, Predsjedništvo je na današnjoj sjednici ratifikovalo i 28 sporazuma, ugovora i amandmana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana