Kultura     | 03.02.2020. 12:36 |

Načelnik Hadžibajrić ugostio i nagradio zlatne i srebrene studente UNSA

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. februara (FENA) – Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je upriličio prijem za sedam najboljih studenta Univerziteta u Sarajevu koji su u akademskoj 2019./2020. godini postigli vrhunske rezultate i uručeno im je priznanje zlatna i srebrena značka.

Općina tradicionalno nagrađuje i podržava studente i učenike, posebno u trenutku kada većina mladih odlazi iz BiH, te svake godine izdvaja sredstva za stipendiranje.

Ipak, Hadžibajrić je izrazio žaljenje što nema dovoljno zainteresiranih za stipendije, posebno za određene vrste stipendija, kao što su stari zanati, te propadne 10 do 15 stipendija. Naveo je da se ove godine javilo svega šest od planiranih 20.

Za razliku od srednjih škola i fakulteta gdje je povećan budžet u odnosu na 2008. godinu kada je 73.000 KM, a 2019. godine je do 400.0000 KM.

Osim plaketa, studenti su i novčano nagrađeni.

Student Prirodno-matematičkog fakulteta smjer Genetika Abdurahim Kalajdžić, dobitnik priznanja „Srebrna značka“, ističe da ljudi trebaju biti motivirani i uporni u ostvarenju cilja, odnosno, da rade ono što vole i što ih ispunjava.

Priznanja i pohvale znače i studentici Filozofskog fakulteta, dobitnici priznanja „Zlatna značka" Nudžejmi Dervišević, ali kaže da je to samo jedan element, stepenica koju je savladala, i ide dalje a to je -  zaposljenje, stabilnost u životu kako bi krenula u ostvarenju drugih ciljeva.  

- Zahvalnost dugujem mojim roditeljima i duhovnim učiteljima jer su me oni naučili onom najvažnijem a to je da - sve što radim radim potpuno predano – kazala je ona.

Studenti, Nudžejma Durmišević (Filozofski fakultet) dobitnica priznanja 'Zlatna značka', Ermina Ribić (Filozofski fakultet), Timur Vilić (Filozofski fakultet) i Nejra Hadžić (Pedagoški fakultet) dobitnici priznanja 'Srebrna značka', kao i Lamija Krndžija (Elektotehnički fakultet), Amila Jakubović (Elektotehnički fakultet) i Abdurahim Kalajdžić (Prirodno - matematički fakultet), zahvalili si načelniku Hadžibajriću na prijemu, poklonu i podršci koju im pruža u školovanju.

Kažu da im puno znači kada njihov rad, trud, požrtvovanost budu primijećeni i ono najvažnije, kazali su - ne žele da napuste Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta