Regija     | 02.02.2020. 15:49 |

U Zagreb se vratila Hrvatica iz Wuhana, nema simptome zaraze koronavirusom

FENA Agencije

ZAGREB, 2. veljače (FENA) - Hrvatska državljanka, koja je prije 12 dana boravila u Wuhanu u Kini, doputovala je u nedjelju u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu.

One ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom te će biti još dva dana u izolaciji do isteka 14-dnevnog razdoblja inkubacije, izjavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatsku državljanku u zagrebačkoj zračnoj luci dočekala je ekspertna skupina koja je, po riječima ministra Beroša, stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu.

Beroša je novinarima kazao kako Hrvatica nema simptoma bolesti te da se radi samo o vježbi, javila je Hina.

"Apsolutno nema mjesta panici, nije riječ o postojanju bolesti, planirali smo imati vježbu i sad je neplanirano imamo uživo. Ovo je samo način pripremanja za ovakve i slične slučajeve", rekao je ministar.

Hrvatska državljanka je prije 12 dana napustila Wuhan te će do isteka 14-dnevnog razdoblja inkubacije provesti u izolaciji.

"S obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana, htjeli smo postupiti na ovaj način. Da je prošao rok od 14 dana, nju bi smatrali potpuno zdravom osobom i ona bi se mogla slobodno kretati. Međutim, s obzirom da imamo još dva dana do isteka inkubacije, ona će s rješenjem sanitarne inspekcije biti podvrgnuta zdravstvenom nadzoru", dodao je Beroš.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u nedjelju je izvijestio da u Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa. U Europskoj uniji oboljela je 21 osoba, a u svijetu 14.564.

Do sada je zabilježeno 305 slučajeva sa smrtnim ishodom, a prvi smrtni slučaj izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je umro 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje, podsjeća Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta