Bosna i Hercegovina     | 02.02.2020. 14:30 |

Pravoslavni vjernici u Mostaru pružili podršku SPC u Crnoj Gori

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 2. veljače (FENA) – Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedjelju je u Mostaru organizirala svetosavsku litiju s koje je upućena podrška SPC i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

Po riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, molitveni skup organiziran je u povodu blagdana svetog Save i 96. obljetnice smrti pjesnika Alekse Šantića.

Procesija je krenula od stare crkve u Bjelušinama do spomenika Alekse Šantića na mostarskom groblju Bjelušine gdje je služen pomen i održan recital u njegovu čast.

- Ovom molitvenom litijom dajemo i mali doprinos podrške našoj braći u Crnoj Gori i njihovoj pravednoj borbi za osnovna ljudska i vjerska prava. Drago mi je da nam se pridružio veliki broj vjernika i da smo pokazali jedinstvo srpskog naroda ma gdje bili - poručio je Krulj.

Crna Gora je krajem 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

Od usvajanja zakona u Crnoj Gori vjernici SPC-a okupljaju se u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo