Svijet     | 31.01.2020. 18:01 |

Odlazak Britanije iz EU uz tugu i oduševljenje

FENA Internet

LONDON, 31. januara (FENA) - Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju u petak,  u najbitnijoj promjeni kursa od gubitka svog carstva, i u velikom udarcu 70-godišnjim naporima da se iskuje evropsko jedinstvo na ruševinama dva svjetska rata.

Dok se najskeptičnija članica EU priprema da napusti blok sat vremena prije ponoći, Bruxelles je upozorio da je odlazak uvijek teži od ostanka, dok svaka od britanskih strana izražava ili tugu ili oduševljenje.

EU će izgubiti 15 posto svog ekonomskog potencijala, najvećeg vojnog potrošača i svjetsku finansijsku prijestonicu - London.

Premijer Boris Johnson planira da proslavi odlazak sa šampanjcem i s nizom britanskih specijaliteta, među kojima su plavi sir iz Shropshirea i jorkširski pudinzi s govedinom i hrenom.

- Ovo je momenat kada zora sviće i zavjesa se diže za novi čin – izjavio je Johnson, jedan od čelnika kampanje „za odlazak“ na referendumu iz 2016.       

- To je momenat istinske nacionalne renesanse i promjene - kazao je.

Osim simbolizma spuštanja zastave  Union Jack u Bruxellesu nakon 47 godina, malo će, zapravo, biti promijenjeno do kraja 2020., roka koji je Johnson obećao za postizanje širokog sporazuma o slobodnoj trgovini s EU, najvećim svjetskim trgovinskim blokom.

EU je upozorila da odlazak znači i gubljenje beneficija članstva, iako Sjedinjene Države tvrde kako su Britanci željeli da pobjegnu pred „tiranijom Bruxellesa“.

Za zagovornike, Brexit je „dan nezavisnosti“ – bijeg od onoga što smatraju na propast osuđenim projektom pod njemačkom dominacijom koji je iznevjerio svojih 500 miliona ljudi.

Protivnici tvrde da je Brexit ludost koja je oslabila Zapad, smežurani dio onoga što je ostalo od britanskog globalnog uticaja, da podriva njenu ekonomiju i navodi je na više unutrašnjih preispitivanja i čini manje kozmopolitskom naciju uspostavljenu na otocima na sjevernom Atlantiku, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U siječnju s Kosova otputovalo više od 103.000 građana

Skoro 30 posto građana sprema se za odlazak s Kosova

U BiH nedostaje 50 posto liječnika obiteljske medicine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo