Svijet     | 31.01.2020. 16:09 |

Hamas pozvao Palestinske vlasti da povuku priznanje Izraela

FENA Internet

GAZA, 31. januara (FENA) - Visoki zvaničnik Hamasa u petak je pozvao Palestinske vlasti da povuku svoje priznanje Izraela u odgovoru na američki bliskoistočni mirovni plan, poznat kao "sporazum stoljeća".

-  Palestinci bi trebali ući u fazu svih vrsta aktivnog otpora kako bi uništili američki plan - poručio je Khalil al-Hayyah, zamjenik čelnika Hamasa, vjernicima tokom džume u džamiji u Gazi.

Svi bi trebali znati da ima snažnih ljudi u Palestini koji znaju kako da brane svoju zemlju svim svojim moćima - kazao je al-Hayyah.

Hamas i ostale oružane palestinske grupe „pripremile su vojsku i promovirale su oružje za protjerivanje okupatora (Izraela) s naše zemlje“,  dodao je.

Tokom jutarnjih sati izraelski avioni su izveli niz intenzivnih zračnih udara po položajima Hamasa u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze, saopćili su palestinski i izraelski izvori.

Portparol izraelske vojske izjavio je da su zračni udari uslijedili kao odgovor na raketne napade Hamasa u pravcu Izraela u četvrtak navečer, dok su Hamasovi sigurnosni zvaničnici saopćili da je velika šteta izazvana na farmama u toj regiji uprkos tome što nije javljeno o eventualno ranjenim ljudima.

Važno je napomenuti da je niz sporazuma o primirju, postignutih uz posredovanje Egipta, Ujedinjenih nacija i Katara, dogovoren u prošloj godini između Hamasovih vladara Gaze i Izraela, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bivši izraelski komandant Yitzhak Brick smatra da je Izrael već izgubio rat protiv Hamasa u Gazi

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Izrael provjerava medijske izvještaje o ubistvu drugog po značaju komandanta Hamasa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo