Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 15:46 |

Knežević: Sve djelatnosti u gradu zajedno doprinose kvaliteti zraka (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Udruženje konsultanata inženjera BiH (UKI BIH) okupilo je u Sarajevu stručnjake iz regije na skupu o planiranju kvalitete zraka da bi razmijeniti iskustva jer se suočavaju sa sličnim problemima, a mnogi od gradova tog područja već su iznašli korisna rješenja.

Predsjednik Naučno-stručnog odbora akademik Kemal Hanjalić mišljenja je da kod nas problem kvalitete zraka dugo postoji, rješenja su dugoročna i skupa, a treba raditi postupno spram mogućnostima. Treba pristupati stručno, primjenom onoga što drugi uspješno rade.  

- Lično mislim da je saobraćaj u Sarajevu, ne samo zbog zagađenja, akutni problem. Treba ga ograničiti, centar grada je zagušen - kazao je novinarima. Zato ističe primjer Ljubljane, gdje je zatvoren centralni dio grada za vozila, osim za taxi i vozila javnog prijevoza.  

Kako navodi predsjednik Udruženja 'Impulsio' Aleksandar Knežević kvaliteta zraka se planira kroz prostorne i urbanističke planove, razvoj saobraćaja, energetike...

- Sve djelatnosti u Kantonu ili gradu zajedno doprinose kvaliteti zraka ili pogoršanju te kvalitete - ističe.

Naglašava da će skup rezultirati zaključcima u formi preporuka. Po njegovom mišljenju ložišta na padinskim dijelovima grada najveći su izvor zagađenja zraka, a kao jedna od preporuka svakako je kampanja energijske efikasnosti.

- Energijska efikasnost nije samo da se zgrada obloži, postoji puno malih mjera gdje se može uštediti energija - pojasnio je Knežević.

Ohrabrenje je, kaže, prihvaćanje prijedloga o formiranju profesionalnog centra za planiranje kvalitetom zraka u Sarajevu, koji bi bio sastavljen od eksperata i povezao djelatnost svih ministarstava. Svako ministarstvo, dodaje on, mora prepoznati šta može uraditi za kvalitetu zraka u Sarajevu.  

Za sebe kaže da je svjedok aktivnosti u Sarajevu od 1964. kad je taj grad 'postao centar regije u istraživanju problema zagađenja zraka i mjera za poboljšanje kvalitete zraka'. Želja im je da Sarajevo ponovno postane centar znanja i informacija.

Sarajevski simpozij o planiranju kvaliteta zraka u gradovima okupio je međunarodne stručnjake i kompanije koje realiziraju projekte iz domena okolišnog menadžmenta, kao i predstavnike vlasti i međunarodnih institucija.

Predsjednik UKI BiH Ešref Gačanin najavio je sličan skup za kraj juna ili početak jula, potom i za septembar. Kaže da sa svakog skupa pripreme preporuke i zaključke, potom ih šalju institucijama vlasti i firmama koje se time bave, očekujući da će oni to iskoristiti. Može se reći, dodao je Gačanin, da je nešto od toga korišteno.

Pogledajte http://fena.ba/video/3961/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zXVD0ZQqcBLcd71wMj97_UiL7P8bxhvZ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!