Kultura     | 31.01.2020. 12:31 |

Eminentni autoriteti neurohirurgije i onkologije na simpoziju u Sarajevu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - "Neuroonkološki aspekti u modernoj neurohirurgiji 21. stoljeća" naziv je stručnog simpozija neuroonkologa koji se danas održava u Sarajevu. Eminentni autoriteti i predavači u području neurohirurgije i onkologije iz BiH, Hrvatske, Rumunije, Turske, Srbije, Grčke, SAD-a, Slovenije i Makedonije razmijenit će iskustva, nova znanja i ideje, ali i lične perspektive iz područja neuroonkologije.

Profesor Odjela za neurohirurgiju na Univerziteta u Tenesiju (SAD) Kenan Arnautović kazao je da je značaj simpozija veliki, jer su neuroonkološka oboljenja najčešća i što je evidentiran porast slučajeva tumora na mozgu.

Na simpoziju su, istakao je, okupljeni šefovi klinika zemalja regije i jugoistočne Evrope koji su razmjenjivali iskustva, nove tehnike i dostignuća.

- Vrlo je važno što smo okupili veliki broj eminentnih profesora, ali i veliki broj studenata koji su imali priliku da mnogo toga nauče - kazao je.

Napredak u liječenju tih bolesti, istakao je, svodi se na tehnologiju nedostupnu u mnogim zemljama i za koju su potrebni veliki materijalni izdaci što mogu priuštiti samo bogate sredine.

- Ali ipak, za liječenje je najvažniji doktor - neurohirurg, njegovo znanje, tehnika i iskustvo - istakao je.

Šef Neurohirurgije u Bolnici Sestre Milosrdnice u Zagrebu prof. dr. Krešimir Rotim, koji je počasni predsjednik Udruženja neurohirurga jugoistočne Evrope, kazao je da danas raspravljaju o najnovijim naučnim i stručnim dostignućima u liječenju tumora mozga.

Istakao je da su to najmalignije zloćudne bolesti te da za njih ne postoji univerzalni lijek.

- Postoji mnogo vrsta tumora, a mi govorimo o glijamskim tumorima koji imaju porijeklo u potpornim stanicama mozga - istakao je  prof. dr. Rotim te dodao da današnja medicina nema apsolutno rješenje za to, već da se koriste različite metode, među kojima je najznačajnija hirurška.

Naglasio je da je neurohirurgija u zapadnom svijetu i u Hrvatskoj na visokoj razini, te da su tehnološki vezani za nove izume, robotiku, neuro-navigaciju. To je, dodao je, skupa oprema u kojoj prednjače Amerikanci. Govoreći za BiH, kazao je da postoji izvrstan tim liječnika na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Simpozij se održava u organizaciji Udruženja neurohirurga u BiH i Društva neurohirurga jugoistočne Evrope (SeENS), a pod visokim pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Skupom predsjedavaju dr. Kenan Arnautović i dr. Ibrahim Omerhodžić, dok su u organizacijskom odboru i dr. Lidija Lincender-Cvijetić, dr. Zulejha Merhemić, dr. Lukas Rasulić i dr. Krešimir Rotim.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta