Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 15:19 |

Palestinska zajednica u BiH: 'Sporazum stoljeća' popis želja izraelske vlade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Udruženje 'Palestinska zajednica u BiH' oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom objavljivanja 'mirovnog sporazuma stoljeća' u kojem navodi kako se, zapravo, radi 'o popisu želja izraelske vlade'.

- Palestinci su se uvijek borili za mir i gradili život, ali u farsi kojoj smo svjedočili američki predsjednik Donald Trump zajedno s Benjaminom Netanyahuom predstavio je u Jerusalemu, vječnoj prijestonici Palestine ono što je sam nazvao 'mirovnim sporazumom stoljeća'. Ponuđeni dokument je sve samo na poziv na mir! - navode iz Palestinske zajednice.

Kako nadalje navode, "na sceni je politička diverzija u kojoj  se želi dati izraelskim kolonijalistima i krajnje desnom izraelskom krilu na čelu s korumpiranim premijerom Netanyahuom instrument kojim će nastaviti genocid nad palestinskim narodom i anektiranje naselja na okupiranom teritoriju".

- Ovaj plan, koji je suludo i nazvati planom, obzirom da u njegov izradi nikada nije konsultovana palestinska strana, popis je želja izraeske vlade: potvrditi suverenitet Izraela nad Jeruzalemom, anketirati židovska naselja na Zapadnoj obali i sjevernom dijelu Mrtvog mora i zaustaviti povratak Palestinaca u gradove i sela iz kojih su prisilno protjerani - navodi se.

Palestinska zajednica, istovremeno, smatra "da se radi o predizbornoj predstavi za izraelske i američke domaće političke potrebe kako bi se skrenula pažnja javnosti s dešavanja u kojima učestvuju Trump i Natyanahu. Dok se Trumpu sudi u američkom Senatu zbog zloupotrebe ovlasti i opstrukcije Kongresa, u isto vrijeme protiv izraelskog premijera podignuta je optužnica zbog korupcije".

- Razumljivo palestinsko odbijanje ovog sramotnog plana Trump i Netanyahu žele predstaviti u svijetu kao 'zeleno svijetlo' Izraelu da nastavi ubistva i atentate na palestinske vođe, protjerivanje i pritvaranje aktivista, uništavanje domova i kolektivno protjerivanje, a sve pod optužbom da su odbili 'mirovni' plan - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja, također, navode kako "uprkos svemu, ove političke igre neće oslabiti volju palestinskog naroda koji će nastaviti borbu za svoj život, ljudska prava, mir i državu s glavnim gradom Jeruzalemom".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom