Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 13:50 |

Dodijeljene diplome učesnicima projekta Budžetska akademija

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) pokrenuo je projekt Budžetska akademija u saradnji s organizacijom Budget Monitoring iz Amsterdama, te uz finansijsku podršku Matra fonda Ambasade Holandije u BiH.

Na prvoj Budžetskoj akademiji učestvovale su organizacije Donatorska Mreža, Ekotim, ICVA, Kali Sara, Krila Nade, SUMERO i Udruženje dijaliziranih i transplatiranih pacijenata FBiH. Učesnicima su danas u Sarajevu dodijeljene diplome. 

Kako je kazala voditeljica programa obuke Budžetska akademija Mirjana Sirćo, Akademija je u proteklih 16 mjeseci s pomenutim organizacijama kroz različite radionice, teoretske i praktične module i vježbe radila na sticanju znanja i vještina iz budžetskog zagovaranja. 

- Fokus programa je da se građani uključe u planiranje potrošnje javnog novca i da kroz svoj rad utiču da vlast bude odgovornija u potrošnji javnih sredstava. Cilj Akademije je da građanima približi oblast koja je teža za razumjeti i za koju malo znaju. Želimo im približiti ekonomske politike u budžetskom procesu i da shvate da oni mogu imati uticaj na te procese - kazala je Sirćo.

Iz Akademije ističu da ostvarivanje prava građana BiH često zavisi od dobre volje domaćih i stranih donatora ili donosioca odluka u izvršnoj vlasti, što je nedopustivo kršenje ljudskih prava. 

- Pravo na život i zdravlje, pristup javnim uslugama, psihološku pomoć i drugi aspekti života građana su previše važna pitanja da bi ovisila o bilo čijoj dobroj volji. Zbog toga moramo raditi na pronalasku trajnih, sistemskih rješenja koja će biti finansirana novcem kojim građani pune budžete - dodala je Sirćo.

Članice Akademije su već postigle rezultate. Neke incijative od javnog interesa su podržane iz budžeta. Takav vid saradnje civilnog i javnog sektora je ujedno antikoruptivna, odnosno značajno se smanjuju mogućnosti za neefikasno, netransparentno i nenamjensko raspolaganje novcem koji pripaa građanima BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izgradnja autoputeva bitno utječe na sistem upravljanja javnim finansijama

Fondacija CPI - BiH pruža građanima minimalne informacije o budžetu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'