Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 13:52 |

Turković - Minasi: Odnosi između BiH i Italije dobri

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) – Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Italije u BiH Nicolu Minasija.

Turković je istakla da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Italije dobri, prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima te izrazila spremnost BiH za daljnje unapređenje, uz intenziviranje bilateralnih kontakata.

Zahvalila je i na podršci Italije putu Bosne Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama, koja je bitna, kako za stabilnost šireg europskog područja, tako i za ekonomiju regije.

Uz konstataciju da je Italija važan trgovinski partner i značajan investitor u BiH, ministrica je istaknula i dobro razvijenu saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, kao i u okviru međunarodnih organizacija.

Minasi je čestitao Turković na preuzimanju novih dužnosti i uručio pismo sa čestitkom ministra vanjskih poslova Italije, te naglasio interes Italije da kontinuirano unapređuje odnose i sve oblike saradnje sa BiH.

Istakao je da je nastavak aktivne potpore BiH na evropskom i euroatlantskom putu za Italiju neupitan, jer je to najbolji način za postizanje trajne stabilnosti i sigurnosti regije.

Turković i Minasi su razgovarali o trenutnim aktivnostima kada je u pitanju bilateralna saradnja, te o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prigodu sastanka ministrica je iskoristila i da uputi poziv svom talijanskom kolegi Luigiju Di Maiou da što skorije posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom