Ekonomija     | 30.01.2020. 14:18 |

Zvizdić i Davidse razgovarali o pripremi nove strategije Svjetske banke za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sastao se danas sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom, a razgovarali su o pripremi nove strategije za Bosnu i Hercegovinu i o prioritetima saradnje sa Svjetskom bankom.

Naglasili su da se ovim dokumentom definiraju najvažnije oblasti za program Svjetske banke.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na svim projektima koje je u prethodnom periodu finansirala i realizirala Svjetska banka, a posebno na programima unapređenja cestovne infrastrukture, jačanja i razvoja malih i srednjih preduzeća, projektima energetske efikasnosti u javnim objektima, kao i na projektima iz oblasti restrukturiranja zdravstvenog sektora. Rekao je da je u pripremi novog partnerskog ugovora, za jačanje ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine neophodno pružiti dalju podršku infrastrukturnim projektima, privatnom poduzetništvu, zaštiti okoliša, kao i nastavku reformi u svim segmentima.

Zvizdić je istaknuo da bi za BiH bilo važno da se, imajući u vidu pozitivne rezultate projekta odsumporavanja u Termoelektrani Ugljevik, nastavi raditi i na drugim projektima u termoeneregetskom sektoru, sa posebnim fokusom na Termoelektrani Kakanj, kao i da se analizira mogućnost učešća u realizaciji projekta izgradnje gasovoda prema jugu, do granice BiH i Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić posebno je istaknuo važnost saradnje na stručnom i tehničkom nivou, kako bi se, na bazi dobrih praksi, skratile i ubrzale procedure za izdavanje građevinskih dozvola i za registraciju preduzeća, čime bi značajno poboljšali parametre za ocjenjivanje lakoće poslovanja i time popravili poziciju BiH na Doing Business listi.

Predsjedavajući Zvizdić i direktor Koen razgovarali su i o predstojećem godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji će biti održan u Sarajevu u junu ove godine. Ocijenjeno je da će sastanak biti dobra prilika za dalje etabliranje BiH unutar saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Hrnjić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke o otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo