Regija     | 30.01.2020. 11:25 |

Slovenski vojni instruktori opet u Iraku

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. siječnja (FENA) - Slovenija je obnovila prisutnost svojih vojnika u okviru koalicijskih snaga u Iraku, iz koje su bili vraćeni u domovinu nakon napada Irana na bazu u Erbilu 8. siječnja, gdje su tada bili smješteni.

"Slovenski vojni instruktori već su se vratili u misiju Nepokolebljiva odlučnost u Iraku. Šest slovenskih vojnika nalazi se na području djelovanja u sjevernom dijelu Iraka, gdje će u idućim danima početi s obučavanjem iračkih sigurnosnih snaga", priopćila je Slovenska vojska, prenose slovenski mediji.

Jednostrano povlačenje slovenskog kontingenta koji je djelovao u sklopu multinacionalnih savezničkih snaga na području koje kontroliraju Kurdi, i to mjesec dana prije završetka njihova rotacijskog ciklusa, izazvao je svojedobno žestoke kritike političke oporbe u Ljubljani.

Ona je tvrdila da je evakuacija bila nepotrebna i štetila reputaciji Slovenije među saveznicima koji su unatoč iranskom napadu ostali u Iraku, prenosi Hina.

Bilo je i kritika u slovenskim političkim strukturama, pa i neslaganja u samom vrhu, a premijer Marjan Šarec  je krivnju za nekoordinaciju svalio na ministra obrane Karla Erjaveca te priznao da je o odluci povlačenja snaga iz Iraka, što su je donijeli  ministar obrane i predsjednik države Borut Pahor, bio obaviješten tek naknadno.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'