Ekonomija     | 30.01.2020. 10:17 |

Turković se sastala s delegacijom Svjetske banke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja je i guverner BiH u Svjetskoj banci (WB), sastala se u srijedu s izaslanstvom Svjetske banke koje je predvodio izvršni direktor za BiH Koen Davidse.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku suradnje BiH i Svjetske banke, prije svega o strukturalnim reformama koje su bitne za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković je istaknula da Bosna i Hercegovina ima uspješnu suradnju sa Svjetskom bankom i naglasila da je potpora te institucije od strateškog značaja za provedbu reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

Ocijenila je da projekti Svjetske banke trebaju biti oni koji će ubrzati ekonomski rast, omogućiti nova radna mjesta te izravno utjecati na bolji život građana u BiH kako mlade osobe ne bi odlazile iz naše zemlje.

Izvršni direktor Davidse čestitao je ministrici Turković na imenovanju na dužnost ministrice vanjskih poslova BiH te iskazao zadovoljstvo njenim imenovanjem za novog guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Istaknuo je da će Svjetska banka nastaviti pružati potporu i pomoć BiH, posebice kada je riječ o projektima reformi zdravstvenog sektora, unapređenja energetske efikasnosti te poslovanju javnih poduzeća.

Naglasio je i kako je u pripremi novi sporazum između Svjetske banke i BiH.

Ministrica Turković i izvršni direktor Davidse su se složili kako u novom dokumentu trebaju biti definirani sektori i oblasti u okviru kojih će biti realizirani različiti projekti koje je Svjetska banka spremna podržati.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi i organizaciji sastanka konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji će se u junu ove godine održati u Sarajevu, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!