Magazin     | 30.01.2020. 09:41 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. siječnja (FENA) - 
 
- 1882. Rođen Franklin Delano Roosevelt, koji je od 1932. do smrti 1945. četiri puta biran za predsjednika SAD-a, što je jedinstven slučaj u američkoj povijesti. Politikom New Deala uspio je izvuči SAD iz velike ekonomske krize, uspostavio je diplomatske odnose sa SSSR-om, a u Drugom svjetskom ratu bio je jedna od najznačajnijih ličnosti u antihitlerovskoj koaliciji.

- 1930. Rođen Gene Hackman, američki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara. Karijeru je započeo 60-ih u filmovima kao što su "Bonnie i Clyde", a 1971. je osvojio prvi Oscar za ulogu u filmu "Francuska veza".

- 1933. Predsjednik Njemačke feldmaršal Paul von Hindenburg imenovao Adolfa Hitlera za kancelara. Istog dana 1937. Hitler je izjavio u Reichstagu da Njemačka povlači svoj potpis sa Versajskog mirovnog ugovora.

- 1937. Rođen Boris Vasiljevič Spaski, ruski velemajstor, svjetski šahovski prvak od 1969. Titulu je izgubio u meču s američkim velemajstorom Bobbyjem Fischerom, koji ga je 1972. u Reykjavik​u pobijedio rezultatom 12,5:8,5.

- 1948. Ubijen Mahatma Gandhi, vođa pokreta za neovisnost Indije, pola godine nakon sticanja neovisnosti Indije. Ubio ga je Naturam Godse, fanatik iz sekte Hindu Mahasabha.

- 1951. Rođen Phil Collins, britanski kantautor, pjevač i glumac.

- 1967. Papa Pavao VI susreo se s predsjednikom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a Nikolajem Podgornim, prvim šefom sovjetske države koji je posjetio Vatikan.

- 1968. U Vijetnamskom ratu počela jednomjesečna ofanziva nazvana Tet (Nova godina) pod zapovjedništvoms jevernovijetnamskog generala Vo Ngujen Đapa, tijekom koje su sjevernovijetnamske trupe i južnovijetnamski gerilci napali Sajgon i više od sto drugih mjesta u Južnom Vijetnamu.

- 1972. Britanski vojnici u Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj, ubili 13 ljudi, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Taj sukob nazvan je Bloody Sunday (Krvava nedjelja).

- 1972. Pakistan napustio Komonvelt u znak prosvjeda zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš (bivši Istočni Pakistan).

- 1987. Umro Ante Topić Mimara, hrvatski kolekcionar i povjesničar umjetnosti.

- 1993. Umro Ahmet Obradović, bh. redatelj. Bio je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru. Amaterski se počeo baviti režijom u Stocu, gdje je režirao "Zulumćara" Svetozara Ćorovića te dramatizirao roman "Tvrđava" Meše Selimovića.

- 2003. Sud u Bostonu (SAD) osudio je na doživotni zatvor Britanca Richarda Reida, sljedbenika Osame bin Ladena, koji je u listopadu 2002. pokušao eksplozivom dići u zrak zrakoplov koji je trebalo letjeti preko Atlantika.

- 2004. Film "Ljeto u zlatnoj dolini" bh. redatelja Srđana Vuletića dobio prestižnu nagradu Tigar na 33. međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

- 2006. Umro Slobodan Boda Marković, reditelj, novinar i urednik Dramskog programa Radio Beograda.

- 2007. Umro Sidney Sheldon, američki književnik i scenarista.

- 2017. U kanadskom gradu Quebec student Alexandre Bissonnette upao je u džamiju i ubio iz vatrenog oružja šest, a ranio osam vjernika.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom