Sport     | 29.01.2020. 18:35 |

Dalić: Cilj je proći skupinu, pa reprizirati čaroliju iz Rusije

FENA Agencije

ZAGREB, 29. siječnja (FENA) - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je gost intervjua tjedna na službenim stranicama Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

 Uoči nadolazećeg Europskog prvenstva, Dalić je podijelio svoja razmišljanja o skorašnjem turniru, kvalifikacijama, ali se još jednom prisjetio nezaboravnog "ruskog ljeta" i srebra "Vatrenih" na svjetskom prvenstvu 2018. godine.

"Nije bilo lako, kao što nikada nije u kvalifikacijama, ali bili smo najbolji u ključnim trenucima, pokazali smo kvalitetu, karakter i timski duh ove reprezentacije i vjerujem da smo zaslužili osvojiti prvo mjesto u skupini. Zadovoljan sam jer smo uveli svježu krv - gladne, ambiciozne i talentirane igrače poput Brekala i Vlašića te novog sjajnog napadača Petkovića - zadržavši pritom iskustvo i kvalitetu igrača poput Modrića, Rakitića ili Perišića, visoku razinu izvedbe te zajedništvo, uz veliku potporu navijača. To jedinstvo bilo je ključno na Svjetskom prvenstvu, i bit će od presudne važnosti u budućnosti. Osim toga, imamo nekolicinu igrača koji ulaze u najbolje godine svojih karijera, poput Kovačića, Livakovića i Jedvaja, a njihov mi pristup govori da će Hrvatska biti u odličnim rukama čak i kada se seniori poput Modrića povuku u mirovinu", rekao je Dalić, kojeg je prenijela Hina.

Hrvatski izbornik je naglasio kako je Hrvatska kao finalist Svjetskog prvenstva poseban izazov svim suparnicima.

"Svakom je suparniku utakmica s Hrvatskom sada iznimno vrijedna, svi oni igraju vrlo energično i usredotočeno, željni pobijediti finalista Svjetskog prvenstva. To shvaćamo i tako se pripremamo, no nije se lako nositi s time susret za susretom. Ipak, svaki natjecatelj voli izazov i želimo svima pokazati da zaslužujemo svjetsko srebro. Imamo momčad punu natjecatelja koji vole predstavljati Hrvatsku te shvaćaju važnost i privilegiju igranja za nacionalnu selekciju", ističe izbornik.

"Vatrene" na europskoj smotri najboljih čekaju ogledi s Engleskom, Češkom i jednim pobjednikom kvalifikacijskog doigravanja, a cilj je jasan. 

"Pogleda li se naš sastav u finalu Svjetskog prvenstva i na kraju kvalifikacija za EP, vide se značajne promjene. Nemamo iskustvo kao u Rusiji, ali u nekim smo segmentima možda još bolji. U teškoj smo skupini, no laganih skupina nema, a posebno će velik izazov biti dvoboj s Englezima. Imaju prednost domaćeg terena, no to je i dodatni pritisak te se nadamo da možemo ponoviti pobjedu na Wembleyju iz 2007. godine. No, moramo biti spremni i za čvrstu Češku te zahtjevnog trećeg suparnika, bez obzira tko izbori plasman. Naš je cilj proći skupinu te potom reprizirati čaroliju iz Rusije", najavio je Dalić.

Dalić je istaknuo kako je Engleska jedan od favorita cijelog turnira.

"Gareth Southgate radi odličan posao s talentiranom momčadi i gladni su velikog trofeja. Engleski klubovi izvrsni su u Europi, a mlade im reprezentacije bilježe briljantne rezultate, što potvrđuje uspjeh rada s mladima. Međutim, i druge velesile imaju sjajne momčadi: Francuska, Španjolska i Njemačka uvijek su prisutne, Italija i Nizozemska su ponovno tu, Belgija je izvrsna, a Portugal i Hrvatska primjeri su da ima još reprezentacija koje mogu pobijediti svakoga. Mi nismo među glavnim favoritima, ali dolazimo na EP vjerujući da svakoga možemo pobijediti. To bi trebalo biti sjajno natjecanje", smatra.

Nakon Svjetskog prvenstva mnogo se razgovaralo o nogometnoj infrastrukturi u Hrvatskoj. 

"Začuđujuće je što finalisti Svjetskog prvenstva nemaju jedan pristojan stadion u Zagrebu, glavnom gradu gdje igramo najviše utakmica. Nogometna nam je infrastruktura loša, sasvim ispod razine koju razina našeg nogometa zaslužuje. Navijači, reprezentacija, mladi igrači, treneri - svi zaslužujemo više ulaganja u nogomet jer će biti teško držati ritam s drugim državama, koje znatno više ulažu", upozorio je izbornik.

Privatno, Dalić nije odustao od svojih vrijednosti, a u svom poslu i dalje uživa te ga ne bi mijenjao ni za kakav novac. 

"Moj se život u potpunosti promijenio poslije Svjetskog prvenstva, svi me u Hrvatskoj znaju, ali nadam se da se ja nisam promijenio. Roditelji su me naučili skromnosti, poštovanju i napornom radu - tako sam živio prije Svjetskog prvenstva, tako živim i sada. Zahvalan sam što imam priliku biti izbornik Hrvatske. Iako sam shvatio da nakon Svjetskog prvenstva stvari ne mogu biti još bolje, osim ako osvojimo Europsko prvenstvo, osjećao sam kako dugujem reprezentaciji i navijačima da ostanem, jer ti su navijači pokazali toliko privrženosti i ljubavi igračima, pa i meni samome. Ne postoji bolji posao za trenera nego voditi reprezentaciju svoje zemlje, to nema cijene. Vjerujem da će uvijek biti drugih ponuda za posao, no neprocjenjivo je pokušati ponovno donijeti nevjerojatnu sreću svojoj domovini", zaključio je.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine pokrovitelj 'Izbora sportiste godine'

Sutra u Vladi FBiH dodjela plaketa za ostvarene vrhunske sportske rezultate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo