Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 11:16 |

Forto: Zadovoljan sam radom Vlade KS, stvoren je ambijent za pozitivne promjene

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas na sjednici glasaju o nepovjerenju Vladi KS, a na početku sjednice je premijer KS Edin Forto zastupnicima i građanima podnio Izvještaj o radu Vlade KS za period 2018/2020.godinu.

Podsjetio je da su građani Kantona Sarajevo svojom izbornom voljom 26. decembra 2018. godine stvorili politički ambijent za formiranje drugačijeg saziva Vlade koja je svoj rad bazirala na konkretnom i ambicioznom programskom dokumentu pod nazivom #300mjera.

Dokument su kreirale šest političke partije: Naša stranka (NS), Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) koje su formirale skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo.

Kazao je da su uvijek bili pod lupom medija i opozicije koji su kritikovali rad, te da su te kritike razmatrane ozbiljno.

- Shvatili smo da nagomilanim problemima moramo prići strateški i riješiti ih strukturno. To smo i učinili. Radili smo doista kao tim, i treba reći, konačno uspostavili sinergiju i koordinaciju među ministrima, ministarstvima, uredima, kako bismo korisnicima vratili povjerenje ne samo u Kanton, već i u smisao političkog djelovanja - kazao je Forto i dodao da uprkos otporima, jer ljudi ne žele promjene, stvoren je ambijent za pozitivne promjene.

Resorni ministri su u kratkom obraćanju zastupnike i građane podsjetili na projekte koji su predviđeni dokumentom #300 mjera. Tako je u segmentu saobraćaja, javnim prevozom  poboljšan kvalitet života građana time što je nabavljeno 70 vozia više, autobusa i minibusa, radnici GRAS-a primaju redovnu platu, uvedene su jedinstvene mjesečne karte za penzionere, đake i studente, a popravljeno je više od 5.000 metara saobraćajnica i izgrađeno 29 kilometara nove ceste.

U oblasti energetike i ekologije, u pogon je puštena gasna mreža Igman – Hadžići, utopljeno je 48 javnih objekata i na taj način su osvarene uštede od 800 000 KM, uveden je prirodni gas u 370 objekata. Iako je problem s otpadom bio na kritičnom nivou s prijetnjom zaraza, poduzete su serije efikasnih mjera u okviru kojih je uklonjeno 132 ilegalnih deponija.

U segmentu socijalnih prava po prvi puta je objedinjeno 115 različitih socijalnih prava i usluga, izdvojeno je 100.000KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja, a za jačanje nataliteta osigurano je 1.255 000 KM. Renovirano je porodilište, otvorena novoopremljena pedijatrija u Općoj bolnici, ukinuta he lista čekanja u vrtićima za 682 mališana, a formiran je i Program za finansiranje liječenja teško oboljele djece.

Za borce je 2019. godine osigurano 16 stanova, zaposleno 22 veterana, sok je u okviru sigurnosti donesen Zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS.

Važni koraci učinjeni su u borbi protiv korupcije i transparentost, a u tom segmentu je Kanton Sarajevo prvi u regionu objavio registar uposlenih u javnom sektoru sa podacima o platama i učešću u komisijama.

Donesena je i Uredba o kontroli javnih nabavki u institucijama, osigurana je potpuna neovisnost u radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, a donesena jei odluka i pokrenuta revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru KS koja bi trebala biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, dok je za rad pravosudnih institucija u KS-u osigurano 6,4 miliona KM.

- Na kraju, u ime cijele Vlade KS želim naglasiti da smo u samo godinu dana zbirno učinili takve strukturne promjene da smo, ako ništa drugo, trajno promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja. Prostor za korupciju, nepotizam, pogodovanje, arbitrarna riješenja, udaljenost javne uprave i poduzeća od građana te opštee fi skalne, ekonomske i moralne neodgovornosti smo značajno suzili - zaključio je Forto.

Premijer Forto i resorni ministri izrazili su nadu da će nova, buduća vlada ići putem koji je zacrtan a kojim se građanima stvaraju bolji uvjeti za život, a u tom smislu je ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić na kraju podsjetila građane da od javnih funkcionera očekuju i insistiraju na odgovornost i da kritikuju jer se jedino tako poboljšava sistem.

Nakon izlaganja premijera i resornih ministara, danas će na sjednici zaastupnici glasati o nepovjerenju Vlade KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom