Svijet     | 28.01.2020. 16:34 |

Porast broja stanovnika u jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama

FENA Internet

JERUSALEM, 28. januara (FENA) - Broj stanovnika u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali porastao je za više od tri posto u 2019. godini, znatno više od prosjeka za kompletno stanovništvo Izraela, saopćila je doseljenička grupa u utorak.

Ta grupa je prognozirala čak i viši rast u ovoj godini zahvaljujući građevinskom "bumu" koji je omogućila "prijateljska" politika Trumpove administracije.

- Podaci, uoči Trumpove objave dugo očekivanog mirovnog plana, pokazuju da evakuacija naselja više nije pouzdana opcija - izjavio je Baruch Gordon, direktor Statističkog populacijskog zavoda na Zapadnoj obali.

- Mi smo ovdje i nigdje ne odlazimo odavde - poručio je. 

Njegova grupa je, koristeći podatke ministarstva unutrašnjih poslova, saopćila da je broj stanovnika u naseljima na Zapadnoj obali porastao na 463.353 ljudi zaključno s 1. januarom, što predstavlja rast od 3,1 posto s 449.508 iz prethodne godine, U poređnju s tim, izraelsko ukupno stanovništvo poraslo je za 1,9 posto u 2019. na 9.136.000 ljudi, sudeći po zvaničnim podacima.

Te brojke ne uključuju procijenjenih 300.000 izraelskih Jevreja koji žive u anektiranim naseljima u istočnom Jerusalemu.

Palestinci žele da Zapadna obala i istočni Jerusalem, regije koje je osvojio Izrael u bliskoistočnom ratu 1967., budu dijelovi njihove nezavisne države.

- Sva naselja su nelegalna i doseljeničko prisustvo na palestinskoj zemlji je nelegalno. To je rezultat politike izraelske vlade - izjavio je Nabil Abu Rdeneh, portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Izrael je anektirao istočni Jerusalem i smatra kompletan grad svojom prijestonicom.  

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nagovijestio je da će pokušati aneksiju velikih površina Zapadne obale nakon Trumpove objave mirovnog plana, prenosi Associated Press.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'