Stranačke aktivnosti     | 28.01.2020. 15:17 |

Saopćenje za javnost SDBiH

FENA Saopćenje

U Tuzli je danas održana 4. redovna sjednica Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokracije (SPD-a).

Povod današnje sjednice bilo je zajedničko djelovanje stranaka okupljenih u Pokret SPD na lokalnim izborima 2020. godine.

“Pokret SPD je jedna šira platforma koja ima za ulogu da okuplja sve lijeve stranke, a ne kao do sada što su neki izbjegavali ujedinjenje ljevice. SDBiH nisu nastali sa ciljem da djeluju lokalno, nego da imaju širu ulogu. Svakako želimo da budemo dio okrupnjavanja ljevice u BiH, jer samo tako smatramo da možemo biti balans tri etnički-nacionalno suprostavljene strane, te da bismo mi kao četvrti stub trebali biti garant opstojnosti i boljeg života u BiH.” – istakao je predsjednik SDBiH Enver Bijedić.

Pored predsjednika Bijedića, potpredsjednik DF-a i član Predsjedništva SPD-a Dženan Đonlagić već duže vrijeme zagovara okrupnjavanje lijeve političke scene u BiH.

“Vjerujemo da Pokret SPD može biti platforma unutar koje će političke partije lijeve i građanske provicijencije naći svoj interes za zajednički nastup na predstojećim izborima To znači da ćemo u ovoj platformi imati zajedničke kandidate u svim opštinama i gradovima za poziciju načelnika, odnosno gradonačelnika.” – rekao je Đonlagić, te dodao da će ovo biti jedan veliki strateški cilj, a to je još veće okrupnjavanje i još jedinstveniji nastup lijeve političke scene u BiH.

Nakon iznošenja stavova vezanih za zajedničko djelovanje na lokalnim izborima, predsjedavajući Ivo Komšić je zatražio formiranje radne grupe u sazivu Enver Bijedić, Zlatan Begić, Nihad Čolpa, Husein Tokić i Mahir Mešalić koji će u narednih sedam dana usaglasiti dokument u kojem će se definisati model zajedničkog nastupa, odnosno, na koji način će se djelovati na lokalnim izborima.

Tokom današnje sjednice, u Predsjedništvo Pokreta Socijalne pravde i demokracije iz Demokratske fronte kooptirano je 10 dodatnih članova od kojih je 5 žena.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Socijdemokrata BiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo