Svijet     | 24.01.2020. 15:07 |

Merkel i Erdogan na ceremoniji otvaranja Tursko-njemačkog univerziteta

FENA Internet

ISTANBUL, 24. januara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Tursko-njemački univerzitet primjer bilateralne saradnje i simbol tursko-njemačkog partnerstva.

U okviru radne posjete Istanbulu kancelarka Merkel je prisustvovala svečanom otvaranju novih zgrada Tursko-njemačkog univerziteta, a ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ističući kako Tursko-njemački univerzitet nudi priliku za napredovanje studenata i njihovih zajednica te da polaznici te visokoobrazovne ustanove doprinose i jačanju saradnje između dvije zemlje.

Merkel je u obraćanju prisutnima također istakla da su mostovi u obrazovanju i dijalog nevladinog sektora važni sa političke i međudržavne odnose te je dodala da tursko-njemačka saradnja u oblasti nauke datira daleko u prošlost.

“Pomoć koju Turska trenutno pruža milionima Sirijaca zaslužuje našu zahvalnost i divljenje“, kazala je Merkel i dodala da ta pomoć predstavlja važan faktor za budućnost, jer će isti ti Sirijci po povratku kućama biti potencijalna pokretačka snaga za obnovu Sirije.

Njemačka kancelarka je posebno važnom istakla pomoć koju Turska pruža u obrazovanju sirijskih izbjeglica te je najavila da će Njemačka i Evropska unija i dalje podržavati te projekte.

Tursko-njemački univerzitet s radom je počeo od 2013. godine, a danas je svečano otvoren novi kampus.

Merkel je kazala kako je plan da nakon otvaranja kampusa taj univerzitet pohađa 5.000 studenata.

Erdogan je izrazio nadu da će Tursko-njemački univerzitet u Istanbulu biti simbol prijateljstva dviju zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Nastavit ćemo i dalje pružati svaki oblik podrške Tursko-njemačkom univerzitetu", kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji otvaranja novog kampusa ovog univerziteta u Istanbulu u prisustvu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dodao je i kako se radi i na uspostavljanju Tursko-japanskog univerziteta nauke i tehnologije, kao i Tursko-italijanskog univerziteta.

Naglasio je kako je u Turskoj posljednjih godina značajno porastao broj stranih studenata.

"Broj stranih studenata u našoj zemlji je povećan s 15 na 172 hiljade", kazao je Erdogan, dodajući kako očekuje da će Turska u narednom periodu postati još privlačnija zemlja i za kvalifikovane strane predavače i stručnjake.

Tokom ceremonije otvaranja uoči bilateralnih razgovora dvoje zvaničnika, Erdogan je kazao da će s njemačkom kancelarkom razgovarati o regionalnim pitanjima, posebno o Libiji te bilateralnim odnosima.

Istakao je da će haos u Libiji utjecati na cijelu mediteransku regiju ako se što prije ne postigne mir u toj zemlji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'