Ekonomija     | 23.01.2020. 13:08 |

PD PSBiH-Dragan Bogdanić predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) – Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su za predsjedavajućeg Komisije izabrali zastupnika Dragana Bogdanića.

Na sjednici je Komisija prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BIH.

Usvojeni su i izvještaji o radu Vijeća ministara BiH za 2017. i za 2018. godinu, i to u dijelu nadležnosti ove Komisije koje se odnose na sljedeće institucije: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured za veterinarstvo BiH, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, te Agenciju za sigurnost hrane BiH.

Komisija je usvojila i godišnje izvještaje poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja za BiH za 2017. i 2018. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH.

Usvojen je Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji izdatih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH.

Komisija je usvojila i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BIH (IGA) za 2018. godinu. Uz ovaj Izvještaj Komisija je usvojila i zaključak u kome se od svih nadležnih institucija traži da što prije predlože članove Međuministarskog vijeća, te da to Vijeće što prije profunkcionira.

Također je usvojen Izvještaj o radu Komisije za vanjsku trgovinu i carine za 2018. godinu, a k znanju je primljena Informacija o stanju IGA BIH.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Komisije skinut je Prijedlog orijentacionog radnog plana Komisije za vanjsku trgovinu i carine za 2020. godinu, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom