Ekonomija     | 22.01.2020. 15:19 |

Konferencija o značaju razvoja tehnike i tehnologije 'INN&TECH' sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Četvrta naučno-stručna konferencija o  značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija, „INN&TECH“  bit će održana sutra u Sarajevu, u  Parlamentarnoj skupštini BiH.

Konferencija ima za cilj promovisanje značaja inovatorstva i inovativnosti za privredu, obrazovanje mladih za tehnička i IT usmjerenja, te promovisanje neophodnosti sinergijskog djelovanja obrazovnog, naučnog i privrednog sektora,  te podsticanje mladih za školavanje za tehnička i IT usmjerenja. Za učešće na ovom jedinstvenom događaju prijavljeno je 480 učesnika iz svih krajeva BiH.

Organizatori konferencije su Centar za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija-CRPIT i Udruženje tehničke kulture Novi Grad Sarajevo, pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrata, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva za obrazovanja, nauku i mlade KS.

Partneri konferencije su -  Privredna/Gospodarska komora FBiH, Univerzitet u Sarajevu, Bit Alliance, SPARK Mostar, UNDP BiH i UNICEF BiH. Konferenciju su podržale i druge organizacije, fakulteti i ustanove koje se bave tehničkim i IT naukama. 

Na konferenciji će govoriti: prof.dr. Amila Velić-Pilav, Ekonomski fakultet u Sarajevu, dr.sci. Džemo Tufekčić, profesor emeritus, prof.dr. Alan Topčić, Mašinski fakultet u Tuzli, mr. Nađa Zubčević, inovatorica, Mirsad Jašarspahić, Privredna/Gospodarska komore FBiH, Tatjana Vučić, Bit Alijansa, Zdravko Čerović, pomoćnik za razvoj u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, Jasmin Branković, pomoćnik za nauku u Federlanom  ministarstvu obrazovanja i nauke, prof.dr. Hazim Bašić, Mašinski fakultet u Sarajevu, Matea Markić, SPARK Mostar, Aleksandra Kuljanin, UNDP BiH, projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta – EGG“, Prof.dr. Jovan Galić, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Sara Šaljić, UNICEF BiH, Program IT Girls, najavili su organizatori konferencije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedma naučno-stručna konferencija INN&TECH i Drugi sajam inovacija i inovativnosti

Konferencija o značaju obrazovanja mladih za tehnička i IT usmjerenja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta