Svijet     | 22.01.2020. 08:25 |

Sjeverna Koreja zabranila ulazak turista u zemlju zbog korona virusa

FENA Internet

SEOUL, 22. januara (FENA) - Sjeverna Koreja privremeno je zabranila stranim turistima da ulaze u tu zemlju, zbog pojave novog korona virusa u Kini, saopćio  je kineski turoperater Young Pioneer Tours.

Ta odluka je donijeta jer najveći broj turista dolazi upravo iz Kine, a odluka o zabrani je preventivna mjera, prenosi Reuters.

Kako je objavljeno,  odluka će važiti dok se virus ne stavi pod kontrolu.

Cha Yeonghyeong, voditelj putničke agencije INDPRK sa sjedištem u Dandongu, rekao je Reutersu da su usmeno dobili obavijest o zabrani od strane sjevernokorejskog turoperatera u utorak.

Agenciji je rečeno da će naredba o zabrani ulaska turista iz Kine stupiti na snagu u srijedu, s tim da će ograničenje trajati dok se ne razradi vakcina protiv korona virusa, rekao je Cha.

INDPRK je otkazao rezervacije, ali Cha je rekao da ne očekuje da će Sjeverna Koreja zadržati zabranu onoliko vremena koliko bi moglo biti potrebno da se razradi vakcina.

BTG International Travel & Tours potvrdio je da je primio pisanu poruku od svog sjevernokorejskog poslovnog partnera, pozivajući se na putničku upravu Sjeverne Koreje rekavši da su carine zatvorene od srijede ujutro.

Sjevernokorejska vlada priprema službenu obavijest i kasnije će objaviti kada se ture mogu nastaviti, navodi se u poruci.

Dvije kineske turističke kompanije s kojima je u srijedu stupio kontakt s Reutersom rekli su da nisu primili nikakvu obavijest o zabrani i normalno posluju u Sjevernoj Koreji.

U Sjevernoj Koreji, jedan od glavnih privrednih grana kojom se puni  budžet devizama je turizam, prije svega zbog sankcija koje su uvele SAD i zapadne zemlje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'