Kultura

Irski ambasador u BiH Myles Geiran posjetio NUBBiH

Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) – Ambasador Republike Irske Myles Geiran, posjetio je jučer Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo s direktorom Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Ovčina je uz izraze dobrodošlice, ambasadora Geirana upoznao o provedenim aktivnostima u nominiranju bh. pisaca za prestižnu nagradu International Dublin Literary Award.

Od 2019. godine, NUBBiH, na prijedlog ambasadora Geirana je postala nominacijsko tijelo za Dablinsku književnu nagradu, te će i ove godine predložiti novog autora i novi roman za ovu prestižnu nagradu.

Ambasador je upoznati i o stanju fonda NUBBiH, naročito o građi koja govori o irskim autorima, književnosti, historiji, o građi koja govori o Rebublici Irskoj.

Pored aktivnosti za književnu nagradu i fondu NUBBiH, Geiran i Ovčina su razgovarali o mogućim novim projektima na polju istraživanja i promociji zajedničkih kulturnih i historijskih vrijednosti.

Geiranu je izrazio nadu da će biti ostvarena projektna aktivnost kojom će se Republika Irska pobliže predstaviti u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M.B.