Bosna i Hercegovina     | 21.01.2020. 13:36 |

Isak: U završnoj fazi uspostava centra za monitoring

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. januara (FENA) - Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u dijelu nadležnosti koje se odnose na zaštitu okoline i rješavanje problematike aerozagađenja na području ZDK realizira sve predviđene aktivnosti i mjere propisane važećom legislativom.

S tim u vezi, iz tog kantona podsjećaju da je Skupština ZDK na prijedlog Vlade ZDK još 2013. godine donijela Zakon o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša kojim se na Institutu „Kemal Kapetanović“ u sastavu Univerziteta u Zenici treba formirati Centar za monitoring.

U proteklih šest godina obezbijeđen je odgovarajući prostor i nabavljena većina potrebne opreme za funkcionisanje Centra za monitoring, a u cilju uspostave sistemskog pristupa upravljanju kvalitetom zraka na području ZDK u toku su završne aktivnosti na uspostavi sistema umreženih mjernih stanica koje će činiti sastavni dio Centra.

Sistem umreženih mjernih stanica funkcioniše već dvije godine a u njemu se nalazi pet fiksnih stanica (Radakovo, Centar, Tetovo, Vranduk i Visoko) te dvije mobilne stanice (Institut i Općina Kakanj).

Tokom 2019. godine, potpisan je ugovor i nabavljena oprema za mjerenje kvaliteta zraka na području općine Maglaj i u toku je odabir lokacije na kojoj će oprema biti instalirana.

- Ministarstvo je u proteklih nekoliko godina iz Fonda za zaštitu okoliša izdvojilo oko 2,7 miliona KM i Univerzitetu odnosno Institutu opredijelilo sredstva za nabavku opreme i stvaranje pretpostavki za uspostavu i funkcionisanje Centra za monitoring.

- U cilju kvalitetnog obavljanja poslova povjerenih Zakonom o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša Institut „Kemal Kapetanović“, odnosno Univerzitet u Zenici, je vezano za uspostavu Centra za monitoring dužan izvršiti organizacione i kadrovske prilagodbe - kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Istovremeno, podsjeća da su Vlada i Skupština ZDK, na prijedlog Ministarstva, već usvojili Kantonalni ekološki akcioni plan (KEAP), a u toku su i aktivnosti na izradi strateškog dokumenta Kantonalnog akcionog plana zaštite kvaliteta zraka.

Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK utvrđene su mjere koje se mogu poduzeti u tri situacije proglašenja epizoda pripravnosti, upozorenja i uzbune.

Za primjenu Plana zaduženi su operativni štabovi lokalnih zajednica – gradova i općina, a na čijem su čelu gradonačelnici/ načelnici gradova i općina, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo