Bosna i Hercegovina     | 20.01.2020. 16:21 |

Općinski sud Zenica štrajk radnika Zenicatransa proglasio nezakonitim

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. januara (FENA) - Sutkinja Općinskog suda Zenica Aida Pezer-Alić, nakon što zbog nedolaska advokata Sindikata JKP Zenicatrans-prevoz putnika jutros nije moglo biti održano ročište na tom sudu, proglasila je nepravomoćnom presudom da je štrajk radnika tog preduzeća nezakonit.

Podsjetimo, Gradska uprava Zenica tužila je Samostalni Sindikat saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine, Sindikalna podružnica Zenicatrans, radi provođenja zabrane štrajka.

-Utvrđuje se da je štrajk koji je tuženi organizirao i koji provodi na lokaciji Autobuska stanica u Zenici nezakonit pa se zabranjuje njegovo daljnje provođenje - kazao je za Fenu portparol Općinskog suda Zenica Naiče Arnaut, koji je dodao kako je presudom nalaženo da tuženi, u roku od 15 dana, ima tužitelju namiriti i troškove postupka u iznosu od 1.440 KM.

U roku od 15 dana, po presudi, kaže portparol Arnaut, Autobuska stanica treba biti vraćena tužitelju, a 15 dana je i rok žalbe na ovu presudu Kantonalnom sudu Zenica.

Naime, radnici tog preduzeća, 31. augusta prošle godine blokirali su Autobusku stanicu u tom gradu, a grupa radnika, od 7. do 11. januara, štrajkala je i glađu u holu te stanice. Štrajk glađu ponovo je počeo jučer u 15.00 sati.

-Mi još ništa zvanično nismo dobili, ali ako je to tačno, kao što smo i najavili, uložit ćemo žalbu. Imaju više instance - kaže predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan, koji dodaje da radnici koji su u štrajku glađu neće prekinuti štrajk, a oni će i dalje u blokadi držati stanicu.

Sarvan napominje kako oni i nisu bili u štrajku, nego da su, zbog nedostatka goriva i novca bili prisiljeni obustaviti rad, ali da svoj stav, zbog nedolaska njihovog advokata, nisu mogli prezentirati na sudu.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana