Bosna i Hercegovina     | 19.01.2020. 12:42 |

Tokić: Organizirat ćemo proteste protiv otuđene zakonodavne i izvršne vlasti KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Političke stranke SDA, SDP-e, SBB-e, DF i NS te novoregistrirane frakcije ovih stranaka i tzv. nezavisni zastupnici su u proteklih šesnaest godina kontinuirano obnašali strukture i vlasti i opozicije u glavnom gradu države BiH. Međusobno su koalirale i zajedno djelovale u svim mogućim kombinacijama kao vlast a da u tom periodu ukupna ekonomska i socijalna situacija se drastično pogoršavala uz vidljivo jačanje korupcije i privilegija vladajućih oligarhija - izjavio je predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić, povodom političke situacije u Kantonu Sarajevo, koja može, kako tvrdi, proizvesti potpunu blokadu svih funkcija ovog nivoa državne vlasti. 

U saopćenju za javnost ističe "da je stanje u obrazovanju drastično pogoršavano, funkcioniranje komunalnih preduzeća svedeno na efekte ispod svih minimuma potreba glavnog grada BiH i njenih građana a grad Sarajevo s najboljim prirodnim pretpostavkama za opskrbu pitke vode niti ima dovoljno vode niti je ona pitka. Sarajevo se svakodnevno guši u loše regulisanom saobraćaju s nedovoljno novoizgrađenih saobračajnica a stepen zagađenosti kroz neregulisane deponije smeća i zatrovani zrak dovode Sarajevo do ranga najzagađenijeg i po ljudsko zdravlje najopasnijeg glavnog grada u svijetu za življenje.

Stepen kriminaliteta, naglašava, kontinuirano je u porastu, Sarajevo je s prodatih preko pet tona godišnje najjačih droga (kokain i heroin) i po tranzitu enormno velikih količina narkotika postalo prepoznatljivo mjesto narko kartela u svijetu. U Sarajevu broj nerazjašnjenih ubistava građana pa i policajaca se permanentno povećava. Dodaje da iz ovog grada u kome se u državnu upravu i javna preduzeća mogu zaposliti samo stranački poslušnici navedenih političkih stranaka uz hiljade sumnjivo dobijenih diploma o stručnim, akademskim i naučnim znanjima, pravi, istinski obrazovani stručni kadrovi svih doba starosti odlaze u inostranstvo a posebno mladi.

- U takvoj opštoj situaciji, građani sedmicama svjedoče o najvulgarnijoj borbi za opstanak na vlasti bivših i sadašnjih SDA-ovaca, SDP-ovaca i drugih političkih bahatih, umišljenih političkih nosilaca funkcija. U toj borbi koriste se najprimitivniji oblici samovlašća, iscrpljujućih uličnih svađa do krađe pečata, fizički zauzimanje stolica što prije da ovi drugi ne bi mogli sjesti pri tome se ne preza istupima u javnosti kako se sve to čini u interesu građana ili čak "vitalni nacionalnih interesa" cjelokupnih naroda.

Bošnjački pokret imajući u vidu ukupnu navedenu situaciju u KS poziva izabrane predstavnike da se uozbilje i riješe navedene blokade poštujući Ustav BiH i evropske standarde ili raspišu vanredne izbore u glavnom gradu dražave BiH kako bi se izbjegla dalja šteta po građane ali i glavni grad BiH. U protivnomno Bošnjački pokret će inicirati proteste protiv otuđene zakonodavne i izvršne  vlasti KS od građana - navodi se u saopćenju Press službe Bošnjačkog pokreta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo