Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 16:28 |

Održana konferencija 'Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti BiH'

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 17. siječnja (FENA) – „Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“ naziv je znanstveno-stručne konferencije koja je održana u Orašju u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" – Područni centar Osijek te Instituta za migracije i narodnosti Zagreb.

Voditelj Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Miljenko Brekalo podsjetio je kako je ovo već šesta konferencija s tematikom Domovinskog rata koju taj institut organizira u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, a na zadnje dvije konferencije uvrštene su teme iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

„Uvjeren sam da će zbornik s ove znanstveno-stručne konferencije biti vrlo bitan u pisanju nacionale povijesti Hrvata u obje države koje su domovine hrvatskoga naroda“, rekao je Brekalo.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako je primarni zadatak konferencije traganje za povijesnom istinom.

„Ovdje smo u potrazi za tom istinom i uvjeren sam da će nas ova sinergija, toliko značajnih ljudi i svjedoka povijesti, približiti onom što se događalo prije tridesetak godina na ovom prostoru. Vjerujem kako ćemo svi mi biti okupljeni upravo u istini i pokušati dočarati, približiti i svjedočiti tu istinu“, kazao je rektor Tomić.

Domaćin konferencije, predsjednik Vlade Županije posavske Đuro Topić rekao je kako je cilj konferencije doći do novih spoznaja utemeljenih na činjenicama o organiziranju Posavine u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine, a jednako tako i opstojnosti hrvatskog naroda na tim prostorima.

„Ideja Sveučilišta je temeljena na traganju istine, stalno traganje za istinom, to je pretpostavka spokoja i mira, gradnje bolje budućnosti za generacije koje dolaze i na ove prostore i diljem svijeta“, istaknuo je akademik Vlado Majstorović, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Prije samog početka konferencije održana je sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru na kojoj je usvojen sveučilišni kalendar za akademsku 2020./2021. godinu. Održani su i sastanci s predstavnicima županijskih i općinskih vlasti, predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem.

Na sastanku je istaknut nastavak podrške Sveučilištu, a govorilo se i o potrebama tržišta rada s naglaskom na Posavinu i otvaranju novih studijskih programa, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Svečana sjednica Senata: Sveučilište u Mostaru je most koji povezuje dvije države

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!