Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 16:25 |

Vlada TK formirala komisiju koja će se baviti problematikom aerozagađenja(VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 17. januara (FENA) - Prema zvaničnim podacima Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, granične vrijednosti kvaliteta zraka danas u Tuzli su u dozvoljenim mjerama.

Kvaliteta zraka, ističu iz resornog ministarstva, uobičajen je za zimski period te građanima apeluju da podatke o nivou zagađenosti traže na zvaničnim stranicama institucija koje su nadležne za tu problematiku.

Pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Goran Mišić istakao je da postoje povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku, prije svega sumpodiokisda i prašine.

- Imamo veće koncentracije nego u ljetnom periodu, što je ustaljena praksa. Međutim, parametri nisu ni blizu onim parametrima koji se pojavljuju u javnosti i medijima koji neovlašteno iznose teze da je to zabrinjavajuće i da ljudi masnovno umiru od toga - pojasnio je.  

Ipak, povoda da se govori o aerozagađenju ima što je, ističe Mišić, ustaljeno u zimskom periodu, a posebno ako se uzme u obzirom da je u Živinicama nešto lošija situacija nego u Tuzli, prema zvaničnim podacima.

Iz resornog ministarstva ističu da su granične vrijednosti u Živinicama ovih dana znale premašiti dozvoljene. U narednim danima bi mogla biti proglašena epizoda 'pripravnost'.

- Epizoda 'pripravnost' se proglašava kada je zagađenost u nekom vremenskom periodu preko dozvoljene granične vrijednosti. Ove godine nismo proglasili niti jednu epizodu - istakao je Mišić.

Vlada TK formirala je komisiju koja će se baviti problematikom aerozagađenja. Građanima apeluju da podatke o nivou zagađenosti traže na zvaničnim stranicama i u relevantnim institucijama.

Premijer TK-a Denijal Tulumović kazao je da su članovi komisije resorni ministri te gradonačelnici Tuzle, Živinice i Lukavca.

- Nije samo Termoelektrane Tuzla zagađivač, saobraćaj je možda i puno veći problem - poručio je premijer Tulumović.

U rješavanje problema kvalitete zraka uključila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja vrši pojačan nadzor nad primjenom propisa.

Kontrole se odnose na operatore koji posjeduju okolinske dozvole izdate od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3911

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11Pcu_jOTzDpDeJrxr7_q0SojbB0YX212?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo