Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 14:57 |

KCUS: Nabavka novog 4D CT simulatora, iskorak u liječenju onkoloških bolesnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) – Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napravio je novi iskorak u liječenju onkoloških bolesnika nabavkom najnovijeg savremenog 4D CT simulatora, koji se koristi u terapiji najtežih onkoloških bolesnika. Aparat omogućava  provođenje savremenih i visokosofisticiranih radioterapijskih tehnika (IMRT, VMAT/RapidARc , SRS/SBRT).

Aparat je opremljen najsavreminijim softerom za obradu slike i izradu 4D rekonstrukcije što je od ogromnog značaja za planiranje i provođenje najsavremenijih radioterapijskih tretmana, prvenstveno stereotaktičke radiohirurgije (SRS) i stereotaktičke radioterapije tijela (SBRT).

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS, prof.dr Semira Bešlije uz novi 4D CT simulator nabavljena je i dodatna oprema za provođenje naprednih radioterapijskih tehnika prvenstveno kod karcinoma pluća, dojke i jetre.

Novi CT simulator idealan je za simulaciju organa u pokretu prvenstveno srca i pluća, pri čemu se smanjuje i količina kontrasta koji se koristi pri klasičnim CT snimanjima.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ističe da se nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS-u vrši shodno postojećem Planu i listi prioriteta.

- Danas je instaliran najsavremeniji 4D CT simulator, a u narednom periodu imamo u planu nabavku novog aparata za brahiterapiju. U protekle četiri godine poduzeli smo maksimalne napore da Onkološku kliniku dovedemo u red vodećih u regionu – kazala je Izetbegović.

Dodala je da je stalni problem nedostatak citostatika koje KCUS ne može nabavljati, te da im citostatike nabavlja i isporučuje FZZOiR, naglasivši da je potrebno da pacijenti to znaju, saopćio je Press KCUS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo