Magazin     | 17.01.2020. 08:29 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 17. siječnja (FENA) - 

- 1377. Papa Grgur XI obnovio papsko sjedište u Rimu i time okončao avinjonsko zatočeništvo rimskih papa. Sjedište papa bilo je premješteno u Avignon (Francuska) 1309. nakon poraza Bonifacija VIII u sukobu s franačkim kraljem Filipom IV Lijepim.

- 1562. Stupio na snagu edikt iz Saint-Germaina (Januarski edikt) kojim su priznati hugenoti (protestanti) u Francuskoj. Istog dana vođe katolika, vojvoda od Giza i kardinal od Lorene, formirale su uniju (kasnije Sveta liga) koja će blokirati primjenu edikta i izazvati vjerske ratove koji su, uz povremene prekide, 36 godina razarali Francusku. Ratovi su prekinuti Nantskim ediktom, koji je 1598. izdao Henry IV.

- 1706. U Massachusettsu rođen američki znanstvenik i političar Benjamin Franklin, borac za slobodu čovjeka, sudionik u Američkom ratu za neovisnost, jedan od tvoraca Deklaracije o neovisnosti i američkog ustava.

- 1863. Rođen David Lloyd George, engleski državnik, jedan od utemeljitelja engleskog radničkog zakonodavstva kojim je uvedeno osmosatno radno vrijeme za rudare, pravo na štrajk, državne mirovine, zdravstveno i socijalno osiguranje. 

- 1945. Sovjetske trupe i Poljske patriotske snage su u Drugom svjetskom ratu oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke njemačkih nacista.

- 1961. Ubijen kongoanski državnik Patris Lumumba, bivši premijer Konga, tvorac neovisnosti zemlje, simbol borbe protiv kolonijalizma. Protuustavno je smijenjen s položaja premijera 5. rujna 1960., a 1. prosinca uhitili su ga vojnici generala Mobutua i odveli u Katangu, gdje je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima.

- 1966. U sudaru iznad Španjolske američkog bombardera B-52 i španjolskog zrakoplova za snabdijevanje gorivom poginulo je osam ljudi, a bombarder je bio prinuđen da u Atlantski ocean baci hidrogensku bombu koja nije eksplodirala.

- 1995. U potresu koji je pogodio šire područje japanskog grada Kobea poginulo više od 6.400 ljudi, a materijalna šteta je procijenjena na 85,5 milijardi dolara.

- 1997. U Dublinu je sud proglasio prvi razvod braka u povijesti Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu.

- 2000. U Centru sigurnosti na Cetinju registrirana Crnogorska pravoslavna crkva.

- 2004. Umro Ray Stark, holivudski producent i lovac na talente čiji opus obuhvaća više od 125 filmova, među kojim su "Smiješna djevojka" i "Noć iguane".

- 2005. Umro Zhao Ziyang, bivši lider Komunističke partije Kine, koji se 1989. godine usprotivio brutalnoj primjeni vojne sile protiv studenata koji su demonstrirali na trgu Tjenanmen u Pekingu, tražeći demokratizaciju zemlje. Nakon toga je smijenjen i ostatak života proveo je u kućnom pritvoru.

- 2008. Umro Robert Bobby Fischer, bivši svjetski šampion u šahu, koji je u 14. godini postao šampion, velemajstor s 15, a svjetsku slavu je dostigao 1972., kada je pobijedio Borisa Spaskog u seriji mečeva u Reykjaviku.

- 2010. Irački sud osudio na smrt vješanjem Alija Hassana al-Majida, poznatijeg kao Hemijski Ali, jer je 1988. naredio bombardiranje otrovnim plinom kurdskog sela Halabja, u kojem je stradalo 5.000 ljudi.

- 2017. Umro Dubravko Lovrenović, bh. povjesničar. Bio je akademik, dopisni član ANUBiH, predsjednik i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Doprinio je da stećci budu upisani na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo