Kultura     | 16.01.2020. 12:27 |

Za razvoj kulture na području Općine Centar izdvojeno 1.238.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo izdvojila je za 2020. godinu 1.238.000 konvertibilnih maraka za oblast kulture. Sredstva su raspoređena za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, do finansiranja konkretnih projekata prvenstveno namijenjenih mladima s područja središnje sarajevske općine.

Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih Općine Centar, čiji je osnivač središnja sarajevska Općina, izdvojeno je 427.000 maraka za rad i realizaciju brojnih projekata koji doprinose razvoju kulture na području te lokalne zajednice i šire.

Najveći broj projekata namijenjen je mladima koji imaju priliku besplatno pohađati brojne sekcije i škole gdje se informiraju o osnovama slikarstva, književnog stvaralaštva, pjevanja, plesa, sviranja klavira, gitare, teatarske umjetnosti, s ciljem podsticanja i razvijanja talenata i što većeg učešća mladih u kreiranju kulturnog života u vlastitoj sredini.

Tu su i besplatne teatarske predstave za učenike osnovnih škola na sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj 1, kao i obnovljenim prostorijama FIS-a gdje je otvoreno sjedište te javne ustanove, a svake, pa i ove godine se izdvaja i dodatnih osam hiljada KM za kupovinu karata osnovcima za predstave u sarajevskom Narodnom pozorištu primjerene njihovom uzrastu.

Općina je za podršku kulturnim i naučnim ustanovama, manifestacijama, festivalima i projektima izdvojila 113.000 maraka, a za poboljšanje prostornih uslova rada i opremljenosti kulturno-historijskih ustanova 125.000 maraka.

Za finansiranje izgradnje objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina planirano je 445.000 KM.

Za Sarajevo Film Festival, najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi, koji se održava od 1994. i svake godine privlači oko 100.000 posjetilaca, izdvojeno je 30 hiljada maraka.

Izdavanje knjiga u cilju afirmiranja novih književnih ostvarenja Općina je podržala sa 30.000 KM, a izdvojeno je i 50.000 maraka kao podrška vjerskim institucijama i zajednicama za organiziranje aktivnosti, manifestacija te za obilježavanje značajnih vjerskih praznika.

Općina Centar će i u 2020. godini sufinansirati troškove organizacije javnog dočeka Nove godine za šta je iz budžeta izdvojila 10.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo