Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 15:30 |

Socijalna karta/mapa prilika da se reaguje na stvarne potrebe ljudi

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Socijalna karta Kantona Sarajevo potrebna je kako bi se ciljano reagovalo i kako bi građani koji su u potrebi dobili odgovarajuću socijalnu pomoć, smatra ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija.

Pilot-projekt socijalne karte/mape Kantona Sarajevo je predstavljen danas, a o njegovom značaju, između ostalih, govorili su ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, uime stručnog tima koji je radio na tom projektu Žarko Papić, te predstavnici OSCE-a i njemačke firme RegioKontext.

Garibija je istakao da socijalna karta pruža mogućnost da se fleksibilnim politikama utiče na žarišta, može se kako je naveo na primjer prepoznati da žene u dobi od 30 do 40 godina na teritoriji opštine Ilijaš žive u teškoj situaciji te socijalnim politikama i programima ciljano regovati na taj i druge primjere.

Naglasio je da je urađen težak posao te ocijenio da će mapa biti osnova socijalne politike i podsjetio da je ona jedna od 300 mjera Vlade Kantona Sarajevo.

Koordinator za izradu pilot-projekta Dino Nikšić je istakao da će u toku ove godine biti provedeno veliko istraživanje za izradu konačne socijalne mape, koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

Član Stručnog tima za izradu mape Žarko Papić je podsjetio da su, kako je rekao, posljednje ozbiljno istraživanje o socijalnim pitanjima u Bosni i Hercegovini uradili Svjetska banka i Univerzitet u Mastrihtu 2012. godine.

Socijalna karta, smatra Papić, osnova je za ustanovljavanje ključnih problema u sistemu socijalne zaštite.

Dosadašnje procjene su pokazale da postojeći sistem socijalne zaštite nema nikakav efekat na smanjivanje stope siromaštva, te se, kako je kazao Papić, i ne zna koliko ima siromašnih u Bosni i Hercegovini.

Naveo je da se socijalnom mapom pokušava doći do žarišta kako bi se s novim podacima došlo do konkretnih pokazatelja šta je potrebno mijenjati.

Ovom prilikom je istaknuto da je svojevremeno ministrica Besima Borić pokrenula projekt socijalne mape, ali da zbog smjene vlasti nije došlo do njegove realizacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mustafić: Za obnovu fasade Narodnog pozorišta uključili smo eksperte koji će pratiti restauraciju

Uk i Sivro: Vlada KS i Sindikat su na istoj strani, na strani učenika i prosvjetnih radnika

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za podizanje standarda radnika u obrazovanju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta